Старозагорското село Калояновец тази година излъчи Мисис БАБА с… тест

В старозагорското село Калояновец не забравят да отбележат всеки празник от календара. Особено държат на традициите и старите обичаи, които възпроизвеждат всяка година с особено удоволствие и настроение.

А освен това, тържеството е повод да се съберат заедно, да покажат своите кулинарни умения, да потанцуват, да тропнат някое и друго хорце и да се чукнат с по чаша червено вино, както си му е редът.

На 21 януари е Бабинден или Денят на родилната помощ. Този празник се тачи много от жените в селото. А Галя Паскалева, секретар на читалище „Възраждане 1927“, винаги е насреща да ги организира и да бъде в центъра на събитията. Именно тя, с голямо чувство за хумор, разказа за ЗАРАТА как е протекла веселбата.

36 бабички – и млади, и старички, зарязаха работата, та дори и турските сериали и се събраха в бирария „Ловна среща“ в Калояновец, за да отпразнуват за поредна година Бабинден. За игри и забави ние не се делим по възраст, уточнява Галя и продължава: Най- младата баба е на 45 год., а най- старата – на 85.

Гости на празника ни бяха д-р Дякова и медицинска сестра Митева. Невестата беше Миглена Ганчева с бебе Габриела – Жаклин, родена на 03.10.2019 год. Пресъздадохме обичая „Поливане“ или „Измиване на ръцете“ на бабувалата жена, т.е на лекарката.

И започна всеобщата веселба. Да кажем, че понякога при нас е скучно, ще ви излъжем – продължи с огънче в очите Галя. Смяхме се, забавлявахме се с хумористичната лекарска епикриза, с вицове и… дойде моментът да проведем един предварително подготвен тест с тема „Колко знаем за нашето село Калояновец?“

Не му отделихме много, много време – само 3 минутки, въпреки, че въпросите бяха 14, а претендентките 7. Но веселбата ни очакваше, затова побързахме, защото ние така или иначе познаваме историята на селото си, обичаме си го и отговаряхме правилно, продължи Галя Паскалева и стигна до кулминацията.

Тази година решихме да си изберем Мисис БАБА 2020 с провеждането на тест. Но корона лесно не се взема. Първа, с 14 верни отговора, се справи Данка Вълчанова – баба на 4 внучета. Да ѝ е честита короната! А нейни подгласнички станаха Мария Пехливанова и Иванка Дончева.

След короните и лентите всички знаете какво следва. Ние сме доказали, че това го можем – с голямата си усмивка завърши разказа си Галя Паскалева. И накрая уточни: БАБА е звание, а не възраст!

Здраве и дълголетие на всички баби! Да си редят градинките, да си поливат зеленчука и да си отчуват внуците!


image0 (9K)