Старозагорските младежи за ден изминаха 42 километра от похода „По пътя на Ботевата чета!

Както вече ви съощи ЗАРАТА, на 27 май, рано сутринта, от Стара Загора за Козлодуй потегли голяма група, която да участва в 73-тия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица“. По традиция той завършва на 2 юни на старопланинския връх, станал Голгота за големия български поет и революционер Христо Ботев.

Старозагорските Ботев и Венета тръгнаха за 73-тия Национален поход “По пътя на Ботевата чета” от Стара Загора

На площада в Града на липите се строиха 63-ма младежи – повечето средношколци от старозагорски училища и няколко студенти. На 4-тия ден всички те са в отлично здраве, още по-ентусиазирани и заредени с много енергия да пристигнат за тържествата на Околчица. Това разказа Даниел Йорданов от ТД „Сърнена гора“, който придружава участниците от Младежката секция към Дружеството.

При пристигането на Козлодуйския бряг всички 1360 човека са станали свидетели на грандиозен митинг заря, с който са почетени загиналите за свободата на България. Беше много емоционално, децата тръпнеха в очакване (особено тези, на които този поход е първи), продължи разказа си Даниел. Всички са построили палаткови лагери, за да отпочинат и на другия ден да стартират 120-километровия маршрут до Околчица(познат също като Вола). Върхът е с височина 1048 m във Врачанската планина, в Националния парк „Христо Ботев“ .

Организацията на похода е в ръцете на община Враца, уточнява старозагорецът, и е перфектна, много стройна и не срещаме никакви спънки по пътя си. Маршрутът, който сме изминали до днес, е Козлодуй-Софрониево-Борован-Баница, засега… Вчера извървяхме много. 42 километра. Страхотно! Младежите са герои! А в другите групи има и деца под 10-годишна възраст! – възкликва Даниел и продължава:

Така е предвидено, че винаги напред има авангард – група, която пристига на мястото на лагера с транспорт, опъва шатри и подготвя места за почивка, както и терена за палатковия лагер. Всеки ден хората са различни. Организаторите ни обгрижват с храна и вода в достатъчно количество.

След пристигането на всички започва веселие и забава. Всяка група представя художествена самодейност, организират се спортно-туристически игри, пеят се песни, задължително пускат музика за около час дискотека. Старозагорските младежи впечатлиха своите побратими в похода с мултимедийна презентация, в която предоставиха информация за живота на двамата четници на Ботев, наши земляци. Единият е Стоян войвода от село Казанка, а другият е Георги Апостолов от Стара Загора.

Всичко се движи по план, нека родителите на децата са спокойни – завърши Даниел Йорданов, който не пропусна да благодари на община Стара Загора за осигурения автобус.

Ученическите групи са от областите Велико Търново, Пловдив, Ловеч, Бургас, Лом, Варна, Ямбол, Габрово, Благоевград, Стара Загора, Видин и София.

Главен организатор е Областна администрация Враца, помагат общините, през чиито територии преминава Похода.


image0 (9K)