Старозагорските Ботев и Венета тръгнаха за 73-тия Национален поход „По пътя на Ботевата чета“ от Стара Загора

Рано тази сутрин, в 7 часа, групата от Стара Загора отпътува, за да се включи в 73-тия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица“, който по традиция се осъществява от 27 май до 2 юни.

Участници в Младежката секция на ТД „Сърнена гора“, на възраст 15-25 години (ученици и студенти), направиха заминаването си изключително емоционално. На площада пред Общината те се строиха със знамената. Двойката Петър Минчев и Екатерина Калоянова представиха сцената на прощаването между Ботев и Венета, а други рецитираха стихове на големия български поет. Отец Роман благослови младите хора и произнесе молитва за поклонническото пътуване.

50 младежи тръгнаха с автобус, 14 потеглиха с влак за Враца и всички заедно тази вечер в Козлодий, на тържествената заря-проверка, ще поднесат цветя и венци, уточни подробностите за ЗАРАТА Ваня Петкова – секретар на туристическото дружество. Именно в Козлодуй ще бъде направен и първият лагер, където младите хора ще си починат и ще съберат сили за следващите дни на похода.

За ПОХОДА:

Всички се движат в една походна колона по 120-километровия „Ботев път“ от Козлодуйския бряг до връх Околчица във Врачанския балкан по предварително изготвена програма. В маршрута са включени обекти от „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ и „Опознай родния край“.

Основен организатор и координатор на дейностите по провеждане на Национален туристически поход е Областна администрация Враца. През 2019 г. походът се провежда по случай 143 години от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета. Тази година събитието е под патронажа на Цвета Караянчева, Председател на 44-тото Народно събрание на РБългария.


image0 (9K)