Старозагорецът проф. инж. Жеко Ганев получи първа награда за иновации

Старозагорецът проф. инж. Жеко Ганев получи първа награда за иновации от Националния конкурс СГРАДА НА ГОДИНАТА 2019

Проф. инж. Жеко Ганев, д.т.н., управител на старозагорската фирма „ЕЛФИ-ТЕХ“ ООД получи първа награда за иновации на националния конкурс СГРАДА НА ГОДИНАТА 2019. Оценената иновация е комплексна адаптивна инженерна инсталация за структурни и енергийни трансформации на минерална вода за водоснабдяване с физико-химично стабилизирана топла и студена вода и пасивна климатизация – охлаждане и отопление, на жилищен комплекс от закрит тип „Варна Сити парк – юг“, Варна. Инсталацията в комплекса осигурява чиста от химикали и хлор вода, посредством сондаж с геотермална минерална вода с температурата на извличане 47оC от дълбочина 1960 м. Минералната вода се използва като питейна трапезна вода и като битова гореща вода. Озонираната минерална вода e без наличие на хлор и сероводород, годна за ежедневна продължителна консумация при нулев риск за човешкото здраве. Обеззаразяването с озон избягва един много важен недостатък, срещан при използването на хлорни препарати – образуване на токсични  съединения с неприятен мирис. След прилагане на иновацията на „ЕЛФИ-ТЕХ“ водата във „Варна Сити парк – юг“ е екологична и здравословна, поради факта, че е обогатена с кислород и към нея не са привнесени химични вещества.
В основата на отоплението и охлаждането на комплекса стои отново водата, като всеки апартамент е оборудван с най-модерна и икономична система с индивидуално отчитане на вода и топлоенергия. Термопомпа замества изцяло климатик и парно при охлаждане и отопление на жилищата. Сградите са сертифицирани с енергиен клас А. Зелената енергия директно от природата ще намали значително сметките за бита на апартаментите в комплекса. Инсталацията в сградите също е изпълнена от старозагорската фирма „ЕЛФИ-ТЕХ“ ООД.
Проф. Жеко Ганев и неговият екип са пред завършване и на уникална инсталация за физико-химично окисление на въглеводороди, в т.ч. и за утализация на емисии от въглероден двуокис, което е световна новост. Разработката ще намери приложение в дружества от енергийния комплекс „Марица Изток“ и при други големи енергийни инсталации, с което ще помогне да се реши най-големият им проблем. Предвижда първо да бъде приложена в „ТЕЦ Марица Изток 2“ ЕАД.
„ЕЛФИ-ТЕХ“ ООД интензивно работи и по създаването и патентоването на иновационен микроканален ускорител. Съоръжението ускорява частици на нанониво като са използвани микроканални въглеродни структори. Ускорените чрез него електрони създават квазиенергийни полета с възможност за генериране на електрически ток. Съоръжението е хай-тек постижение, без въздействие върху околната среда, над което фирмата работи повече от 20 години. Разработката е с голям ефект в областта на енергетиката и екологията.
Жеко Ганев е професор по електрофизика. Има множество патенти и основен принос за „вкарването” на озона като работеща технология в България за дистанционното измерване на замърсителите на околната среда и др. Работил е в БАН и в един от най-големите институти на Русия в областта на плазмената химия и физикохимията. Има две докторски дисертации в областта на нискотемпературната плазма и в оптикоелектрониката. От 29 години ръководи фирма за физико-химични водни технологии „ЕЛФИ-ТЕХ“ ООД – Стара Загора, която е произвела над 1100 физико-химични пречиствателни станции за страната и света.
„ЕЛФИ-ТЕХ“ ООД е с предмет на дейност електрохимия. В този широк диапазон влизат електрохимичното третиране на полимери, дървесина и текстил. От 1994 г. в дейността на фирмата се включва обработка и стабилизация на питейни води чрез електохимични технологии, а от 1998 г. тя се занимава и с пречистване на силно замърсени промишлени отпадъчни води. Технологиите, които фирмата разработва в областта на екологията са базирани на електро-химични процеси, които създават възможности за задълбочено пречистване без използването на химични реагенти, както на питейни, така и на отпадъчни води. Дружеството разработва нови съоръжения за произвеждане на озон чрез студен електростимулационен синтез, който няма аналог в света. В дългосрочна перспектива фирмата е натрупала солиден научен и практически опит в прилагането на електро-химични високо енергийни технологии.
Проф. Жеко Ганев е член на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, където завежда сектор Иновации.


image0 (9K)