Стара Загора тържествено отбелязва днес 125 години от залесяването на Аязмото

Стара Загора тържествено отбеляза днес 125 години от залесяването на парк „Митрополит Методий Кусев“, така популярното сред старозагорци Аязмо.

Общоградският ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Дядо Методий започна с тържествен водосвет и молебен за здраве, отслужени от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан и свещенослужещи от Старозагорската епархия.

Знаете ли защо и кога е направен калдъръмът край параклиса на Аязмото?

„Днес отбелязваме 125 години от залесяването на прекрасния парк „Миторполит Методий Кусев”, който всички ние старозагорци с голяма любов наричаме „Аязмо”. Целта на Община Стара Загора е да опазваме, съхраняваме и обогатяваме парка всеки ден. И днес отново ще направим това. Днес ще бъдат посадени нови дървесни видове, които да обогатят още повече растителността тук”, каза в словото си зам.-кметът Милена Желева. Тя допълни, че Митрополит Методий е следвал мечтата си неотклонно няколко десетилетия, за да превърне голия Ахмак Баир в прекрасното място, което е сега.

Директорът на Музей „Литературна Стара Загора” Иван Матев говори за „Богосътвореният оазис” и разказа как е бил създаден известният парк.

Венци и цветя пред монумента на Дядо Методий бяха поднесени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, Областния управител, обществени и политически организации.

На събитието присъстваха още зам.-кметът Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Мария Динева, общински съветници, ученици и граждани.

Празникът продължи със засаждане на екзотични иглолистни фиданки от видовете „хималайски кедър“, „бор пондероза“, „либоцедрус“, „секвоя“ и други.

В близост до новопосадените дръвчета малчуганите от втора група на Детска градина „Светлина” засадиха цветя от рециклирана хартия, в която бяха вплетени семена от градински цветя. „Хартията ще изгние в почвата и ще поникнат красиви цветя, които да радват посетителите на парка”, разказаха Мария Кузманова и Рая Енчева, учители във втора група. Те допълниха, че мотото на инициативата е „Да засадим мартеници, за да поникнат цветя”.

Организатори на събитието бяха Община Стара Загора, Старозагорската митрополия, Съюзът на ландшафтните архитекти. Всички присъстващи получиха книга, посветена на 170-ата годишнина от рождението на Методий Кусев – „Поглед върху биографията му и неговите публикации“.


image0 (9K)