Стара Загора – първата спирка на автошествието „Кола на годината“

„С добре дошли посрещаме тази вечер организаторите и екипите на автомобилното шествие за избор на „Кола на годината“, както и всички любопитни старозагорци. Тази инициатива е с подкрепата на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Признавам, че дълго се колебахме къде точно да позиционираме автомобилите – определено изборът на една от алеите в парк „5-ти октомври“ е удачен. С тези думи зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова уважи 30-те екипа и още толкова автомобили, които са част от автошествието.

Колата на 2020 година ще бъде избрана за 23-ти пореден път в началото на новата година, по традиция на пищна церемония. Гласуването по строг регламент правят журналистите от Прес Авто клуб – България. Пътуващото шествие е най-новата идея на сдружението, обединяващо българските автомобилни журналисти. Началото му бе дадено в София днес. Стара Загора е първата спирка извън столицата. Любителите на автомобилите имаха възможност да разгледат, снимат и получат информация от първа ръка за изложените автомобили, както и иновативни решения свързани с тях. Екипажите им бяха обособени от пилот и навигатор – журналист и ПР- експерт от фирма вносител на автомобили за България.

Атрактивни викторини, както и Фейсбук предизвикателство за най-щура снимка, свързана с някой от автомобилите, допълнително развесели посетителите. Победителите имаха шанс да си тръгнат от Градската градина с билет за международния автосалон в София, който отваря врати през октомври. Мобилният автосалон ще потегли утре към Казанлък, а след това и към  Челопеч.

Автошествието „Кола на годината пътува“ ще гостува в Стара Загора. Най-новата инициатива на Прес  Авто Клуб България (сдружение на българските автомобилни журналисти) стартира на 28 септември от София. За първи път у нас пишещите по темата автомобилизъм организират мобилен автосалон и в уикенда на 28 и 29 септември ще кръстосват пътищата на страната.

Общо 25 автомобили потеглиха в 9.00 часа от  централния офис на фирма „Лазурит 94“ на „Ботевградско шосе“.

В 17.00 ч. участниците ще паркират в центъра на Стара Загора, на централната алея в Парк „Пети октомври“, където ще има десетки награди от викторини с публиката, атрактивно представяне на моделите и забавна програма.

Старозагорци първи ще видят шарения керван и ще се запознят отблизо с най-актуалните модели. Част от зрителите на мобилния автосалон ще спечелят, както награди от викторините, така и голямата награда от фейсбук конкурса на автошествието – безплатен билет за. Българските автомобилни журналисти, които всяка година избират Кола на годината в България, инициират обиколката с намерението този път автомобилите да пристигнат при хората, обратно на стационарните автоизложения в градовете. Кметовете, които с ентусиазъм приеха идеята на автомедиите за осъществяваване на маршрута, са Живко Тодоров на Стара Загора, Галина Стоянова на Казанлък и кмета на община Челопеч – Алексии Кесяков.

Марките автомобили, които ще се включат в „Кола на годината пътува“:  Peugeot, WV, Mitsubishi, Nissan, Renault, Dacia, MINI, BMW, Citroen, Honda, Skoda, Mazda, Alfa Romeo, FIAT, SsangYong, Isuzu, Great Wall, Ford, Mercedes, Suzuki  и др.

 


image0 (9K)