НАЙ-НОВИ:

В Стара Загора почина световноизвестният тенор Камен Чанев

Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал. Той беше заразен с COVID-19 и се лекуваше в интензивната клиника в университетската болница в Стара Загора.

От няколко дни се знаеше, че тенорът е в изключително тежко състояние, но близките му се надяваха, че има шанс да бъде спасен с преливане на кръвна плазма. 56-годишният Чанев бе солист на Националната опера и балет – София и на Пражката опера в Чехия. Той от години е най-успешният български тенор с международна кариера, пял на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ.

Едни от последните престижни ангажименти на Камен Чанев са свързани със сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от „Манон Леско” и на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай”) и на Арена Ди Верона (Калаф от „Турандот”).

Репертоарът на певеца е разнообразен и включва над 30 главни роли („Аида”, „Дон Карлос”, „Травиата”, „Риголето”, „Селска чест”, „Палячи”, „Трубадур”, „Мадам Бътерфлай”, „Тоска”, „Риголето”, „Кармен” и др.), както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения „Девета симфония” на Бетовен, „Реквием” на Моцарт, Верди и Дворжак, „Стабат матер” на Росини, „Симфония №8” на Малер и др.

Както ЗАРАТА писа на 21 ноември, Камен Чанев бе приет за лечение от COVID-19 в болницата в Стара Загора. Състоянието му се бе влошило, поради което имаше нужда от преливане на кръвна плазма от преболедувал с кръвна група В+. За съжаление, нищо не можа да помогне.

Поклон пред светлата памет на артиста! За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Пренасочваме 511 млн. евро европейски средства в подкрепа на българската…