Среща с математика Любомир Любенов организират в Стара Загора

На 24 октомври 2019 г. от 18:00 ч. в залата на Международен младежки център ще се проведе среща-разговор с математика Любомир Любенов. Тя е поредната от проекта „Красивите лица на Стара Загора“.

Любомир Любенов е роден на 6 март 1960 г. Завършва Пловдивския университет през 1981 г. Работи като учител по математика в средни и висши училища, както и в държавната администрация на България през периода 2002 – 2012 г. Създател е на международния турнир по математика „Дружба“ , в рамките на който се провежда първото в света състезание по математическа лингвистика през 1988 г. в Стара Загора. Има публикувани статии в международни математически списания. Издател е на в. „Математическа поща“. Автор е на задачи и статии по математика на издания в Канада, Сингапур, Германия, Полша, Румъния, Русия, Австралия. Китай издаде книга с математическите задачи на Любомир Любенов.
Основател е на фондацията „Математика без граници“. Едноименният ежегоден традиционен турнир има шест издания. На финала се явят над 1500 деца от цял свят.
Старозагорският математик подготвя младите състезатели на точната наука и е координатор за България в редица международни форуми.

Носител е на десетки високи международни награди и отличия, както и на наградите „Анастасия Тошева“ и „Будител на Стара Загора“.


image0 (9K)