НАЙ-НОВИ:

Според вас храним ли се здравословно?

Попитах консултанта по диетично и здравословно хранене Ваня Боянова кои са отличителните характеристики на здравословното хранене? Има ли общовалиден здравословен модел на хранене? Здравословно ли е вегетарианството и веганството?

Здравословното хранене е начин на живот, при който хората избират да се хранят с определени храни, които доставят ползи на техния организъм. Здравословно означава да се даде на тялото това, от което се нуждае – истинска, полезна и натурална храна, казва Ваня Боянова. Такава е храната, която не е минала през много термични преработки и тази, чийто съставки може да разчете на етикетите без специална химическа подготовка.

Консумацията на чисти меса без много мазнини и кожа, риба, сурови ядки и семена, зеленчуци и плодове, млечни продукти и пълнозърнести храни, са групите храни в основата на здравословното хранене. Изключват се всички напитки с добавена захар, като вместо това се приема предимно вода с добавка от различни плодове и зеленчуци.

Други варианти са смутита, протеинови шейкове, билков чай, млечни напитки (без захар) и прясно изстискани сокове.

Избягва се пърженето, а храната се приготвя предимно на пара, варена, задушена, печена или на скара. Използват се предимно мазнини като зехтин, кокосово масло, ядково масло и други, но не и олио или други рафинирани масла. Ограничава се консумацията на сладки и тестени изделия, както и на газирани и алкохолни напитки. Приемът на сол е намален.

Една от най-отличителните черти на здравословното хранене е спазването на хранителен режим, в който се включват основните хранения – закуска, обяд и вечеря и едно или две междинни хранения. Някои хора дори изчисляват калориите, които приемат за деня. Освен това, здравословното хранене често е съчетано и с добра физическа активност.

Всеки, който оказва пряк контакт във възпитанието на децата, изпълнява важна роля за осигуряването им на адекватно и здравословно хранене. Хранителните навици се изграждат още от дете, което е особено важно за създаване на здравословен модел на хранене в зряла възраст.

За съжаление, много проучвания показват нездравословен модел на хранене сред учениците. Голяма част от тях имат ниска физическа активност, голям процент от децата страдат от затлъстяване, а не по-малка от хранителни разстройства, като анорексия и булимия.

Да обобщим: правилният модел на хранене е да се спазват основните три важни хранения за деня – закуска, обяд и вечеря. Да се консумира натурална храна, богата на хранителни вещества. Да се избягват всички преработени храни, тестени и сладки изделия с много добавени захари и мазнини. Да се приема разнообразна и пълноценна храна, в това число месо, риба, яйца, млечни, бобови, варива, зеленчуци и плодове, зърнени, ядки и натурални мазнини. Да се приготвя храната по възможно най-щадящия начин – варена, на пара, задушена, печена. Редовно спортуване и достатъчен сън. Всички тези фактори са едно цяло, тъй като не е достатъчно само да се храним здравословно, а да живеем и пълноценно.

Вегетарианство и веганство

Както всяка една диета, и тези две имат своите ползи, но и вреди. Вегетарианството е начин на хранене, при който присъстват предимно храни от растителен произход, богати на целулоза. Плюс е, че засищат бързо, имат малко калории и помагат за отслабване.

Вегетарианците включват в менюто си бобови култури, соя и пълнозърнести храни, като източници на протеини. Някои вегетарианци добавят и млечни продукти към диетата си. Минус е, че голяма част от вегетарианските храни са въглехидратни.

Веганството пък напълно изключва всички животински продукти. Разбира се има много ползи за тялото, но и много вреди. Протеините са едни от най-важните хранителни вещества за поддържане на много важни функции в тялото ни, те са градивния ни елемент. С растителните храни се набавя недостатъчно количество незаменими аминокиселини. Освен това веган начина на хранене се отличава с дефицит на витамин B12, който поддържа здрава имунната ни система и по принцип може да се набави само от животински продукти. Друг недостатък е дефицитът на витамин D, който с времето се изчерпа в организма поради този модел на хранене.

При храненето без месо и животински протеин за дълъг период от време, не са редки случаите на анемии, диабет, слаба имунна система.

Ако целта е отслабване, не са нужни драстични промени в диетата – всичко е толкова просто, за да отслабне човек трябва да приема по-малко калории, отколкото изразходва. Също така експертът препоръчва да се наблегне на разнообразното хранене и да не се лишава човек от храни, освен ако няма здравословна причина.

След тези съвети може да се замислим какво ядем и да водим малко по-активен здравословен начин на живот и да спортуваме по-често. На всички ни е по-лесно да сготвим нещо набързо и не толкова здравословно, но здравословната храна също може да бъде вкусна, ако я приготвим по правилния начин и свикнем с този начин на хранене.

Ако искате да научите повече за здрвословното хранене и още други съвети посете: https://www.facebook.com/groups/1545006202280431 За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Бившият секссимвол на тениса Анна Курникова и поп изпълнителят Енрике…