Спасено в Стара Загора морско орле стигна чак до остров Лесбос, за да изкара зимата

Какво разказват специалистите от Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани в Стара Загора за спасените от тях две морски орлета?

„Помните ли двете спасени след буря от екипа на Зелени Балкани морски орлета през пролетта на миналата година?
А помните ли, че едното бе освободено в края на лятото от адаптационна волиера в Източни Родопи?
Е, преди дни до нас достигна радостната новина, че птицата не само е оцеляла, но е предприела миграция, като е достигнала до гръцкия остров Лесбос! Как разбрахме това ли? – Благодарение на съдействието на нашите колеги от Българското дружество за защита на птиците. Преди освобождаването му орелът бе оборудван с GPS предавател.

Старозагорец от Зелени Балкани в ЮАР за спасяване на защитени животни

И тук идва най-интересната част от нашата история

Данните, които последно предавателят ни изпрати бяха от остров Лесбос.
След като узна това, екипът на Спасителния център потърси  за помощ нашия дългогодишен приятел и колега Филип Драгумис. Той от своя страна ни свърза със своите колеги от Лесбос – Стилянос Заннетос и Александрос Коурис, от Лабораторията по консервационна биология към Univeristy of the Aegean.
За наше щастие, благодарение на усилията на гръцките колеги, птицата бе не само открита, но и фотографирана. А най-радостното е, че направените снимки я показват в добро здраве и отлична летателна форма.
Истории с щастлив край като тези, са съвкупност от добре свършена работа на терен, адекватни действия от ветеринарните специалисти и рехабилитаторите на Спасителния център на Зелени Балкани, както и отличното партньорство на национално и интернационално ниво, могат само да ни дават нови сили в ежедневната ни работа в името на опазването на дивите животни.
Благодарим на всички, които съдействаха в „създаването“ на тази добра новина. Пожелаваме на нашия пернат приятел дълъг и безпрепятствен живот и още нови срещи, но само в полет!


image0 (9K)