НАЙ-НОВИ:

Спасени са два човешки живота у нас и поне още 2 в чужбина. Поклон пред донора и близките му

В УМБАЛ “Александровска” бе направена бъбречна трансплантация на двама души, съобщиха от болницата. Донор е 67-годишен мъж от Велико Търново, изпаднал в мозъчна смърт заради мозъчна хеморагия (кръвоизлив).

Трансплантирани са 62-годишна жена от Варна, която е на перитонеална диализа от 8 години, и 51-годишен мъж от село Покровник, Благоевградско, който е на диализа от 3 години, съобщи news.bg
Двамата реципиенти, показали най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 7 поканени от листата на чакащи. За трансплантирания мъж това е трети шанс да получи бъбрек, след като първите два пъти, в които е бил поканен, не се е стигнало да интервенция поради проблеми от страна на сърдечносъдовата система.
В момента двамата трансплантирани са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.
Белият и черният дроб на донора са взети от немски екип, като белият дроб ще бъде трансплантиран в Хановер, а черният дроб – в Берлин.
От екипа на болницата изказват искрени съболезнования на близките на починалия мъж и благодарят за тяхното решение. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Френският изобретател Франки Запата не успя в опита си да прелети…