След 9 месеца банята в Ягода би трябвало да е ремонтирана

След приключването ремонта на емблематичната сграда в село Ягода, минералната баня ще бъде действаща, заяви в интервю за Радио Стара Загора ВрИД кмет на Община Мъглиж Душо Гавазов.

Това негово уточнение идва по повод слуховете, че след реставрацията сградата ще се превърне в музей, който ще изглежда добре, но няма да се използва по предназначение.

Минералната вода в Ягода е в топ 5 на най- лековитите води в Европа

За да разсее появилите се съмнения, той посочи, че започналите вече строително-ремонтни дейности целят прочутата в миналото Чинакчийска баня да функционира.
Реставрацията на банския комплекс вече е в ход. В момента се ремонтира покрива и подпокривното пространство на сградата, построена в началото на 20 век по проект на арх. Христо Димов.

Aрх. Христо Димов променя облика на Стара Загора, Казанлък и региона

Според договора, подписан с консорциума спечелил обществената поръчка, целият бански комплекс плюс прилежащата към него паркова площ от 5,5 дка, трябва да бъдат готови след 9 месеца. Стойността на проекта е 2 млн. 132 хил. лева, от които 2 млн. и 82 хил. лева ще плати държавата по споразумение с Регионалното министерство, а останалите 50 хил. лева ще бъдат осигурени от бюджета на община Мъглиж за 2020 година.

Няма го вече! Какво се случва с любимия на поколения старозагорци плаж в Ягода

 


image0 (9K)