След среща с Борисов Фон дер Лайен се изолира

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в Туитър, че напуска днешното заседание на Европейския съвет, след като е научила, че неин сътрудник е дал тази сутрин положителна проба за Covid-19.

„Моето изследване е отрицателно, но като предпазна мярка, напускам заседанието. Ще бъда в самоизолация“, уточни Фон дер Лайен в съобщението си.

Тя пристигна днес следобед в сградата на Съвета и бе показана в заседателната зала, където се срещна с държавни и правителствени ръководители при спазване на всички противоепидемични изисквания, включително и с Бойко Борисов. По-рано днес българският премиер съобщи, че е разговарял с председателя на ЕК по въпроса с намаляването на употребата на въглища в икономиката. Той посочи, че предстои наши експерти да посочат всички проблеми, които България ще срещне, ако се премине към скорошно затваряне на ТЕЦ-овете.

На срещата на върха днес и утре европейските лидери обсъждат преговорите за бъдещото партньорство между ЕС и Великобритания, постигането на климатична неутралност на ЕС до 2050 г., настоящата обстановка, свързана с коронавируса, отношенията между ЕС и Африка, както и други външнополитически въпроси.

 


image0 (9K)