НАЙ-НОВИ:

След акцията на прокуратурата в Президентството веднага е отказан достъп до класифицирана информация на лицата – висши служители в Администрацията на Президента

“Доколкото съм запознат се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция”, казва главният прокурор Иван Гешев

пред журналисти в Габрово, където се намира по повод друга акция срещу битовата престъпност, съобщава boulevardbulgaria.bg

В последните няколко седмици прокуратурата се занимава с проверка по съмнения за търговия с влияние между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря по правните въпроси на президента Пламен Узунов. В дома на Узунов беше проведен обиск, но до момента не е повдигнато обвинение на нито един от разпитваните лица по случая.

От думите на главния прокурор Гешев става ясно, че проверката в Президентството се води по две досъдебни производства – на Специализираната прокуратура и на Военно-окръжната прокуратура. Първият казус е свързан с Пламен Узунов, докато при второто дело има данни за изтичане на класифицирана информация.

На тях е възложено разследването на дела за престъпления, извършени от военнослужещи във Въоръжените сили или служители от МВР, които участват в международни военни или полицейски мисии в чужбина.

“По едно от делата на Военно-окръжната прокуратура съветник на президента предоставя доброволно материали с гриф по Закона за защита на класифицираната информация. Твърди, че си ги е намерил в касата. Логично е разследващите да видят какво още има в тази каса. Едва ли може да се разчита на добрата воля на това лице, след като няколко пъти е разпитвано и на 3-4 път предоставя материали, които са нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”, каза Иван Гешев.

Той нарече искането за провеждане на обиски и изземвания от военни прокурори “съвсем логично”.

Около час след началото на акцията в Президентството, от ДАНС обявиха, че е отказан достъп до класифицирана информация “Строго секертно” на лица с инициали И.М. и П.У.

“Лицата са висши служители в Администрацията на Президента на Република България. В хода на осъществяване на законово регламентираните функции на ДАНС, за същите лица са придобити данни за ненандеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация”, се казва в информацията.

Инициалите И.М. съвпадат с името на Илия Милушев, съветник на президента по сигурност и отбрана от 2017 г. досега, бивш военен пилот и бивш началник на отдел „Интеграция и оперативна съвместимост“ в управление „Планиране и развитие на ВВС“ в Щаба на ВВС. До момента няма официална информация дали той е проверяван от прокуратурата.

В съобщението на ДАНС става ясно, че И. М. е имал разрешение за достъп до строго секретна информация, което е отнето с решението от 9 юли. П.У. е получил отказ за достъп до класифицирана информация.

Единственият коментар от Президентството по случая беше следният:

“Днес в 9.00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция. Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата”. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Тази вечер в епизода на хитовия турски сериал "Завинаги" няколко…