Слави Трифонов праща в съда резултата от референдума

Слави Трифонов и екипа му ще обжалват пред административния съд окончателния резултат от референдума, обявен от ЦИК, съобщи бТВ.

Днес, в края на законовия срок, комисията обяви окончателния резултат, според който не достигат точно 12 027 гласа, за да бъде допитването задължително и Народното събрание да е длъжно да претвори народната воля в закон. На референдума са гласували 3 488 558 избиратели при необходими 3 500 585  – броят на подалите гласа си на последните парламентарни избори.

По закон Слави и компания могат да обжалват решението в 7-дневен срок. Водещият обяви, че няма доверие на системата и ЦИК.

„В случая смятам, че точно ЦИК, бидейки в услуга на толкова много политици толкова много години, не е институция, на която може да се има доверие. Има много сигнали от наши доброволци, от наши зрители, участници в референдума, за нарушения, които не са отбелязани в това, което виждам. Затова изчаках, за да се запозная с това, което казва ЦИК и с решението им. По закон аз и инициативният комитет ще обжалваме във Върховния административен съд и ще направим всичко възможно по законов път това решение да бъде премахнато, защото според мен то не е правилно, не е вярно“, обясни Трифонов.

Той добави, че няма доверие и в парламента. По думите му депутатите трябва да приемат въпросите точно по начина, по който се е произнесъл суверенът – въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура, задължителен вот и намаляване на годишните партийни субсидии до 1 лв. на глас на последния парламентарен вот.


image0 (9K)