НАЙ-НОВИ:

Син на пакистански шофьор стана МВР-министър на Великобритания

Саджид Джавид е новият министър на вътрешните работи на Великобритания, съобщи Би Би Си. Той поема поста, след като Амбър Ръд подаде оставка заради скандал с мигранти.

[ad id=”225664″]

Досега Джавид беше министър по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление.

48-годишният Джавид е син на автобусен шофьор от Пакистан, чието семейство пристига във Великобритания през 60-те години на миналия век. Той е бивш инвестиционен банкер, като кариерата му започва през 1991 г. в Chase Manhattan Bank в Ню Йорк, след което продължава в Deutsche Bank. В германската институция той стига до поста на старши управляващ директор, като специализира в инвестиции в развиващи се страни.

[ad id=”263680″]

През 2010 г. е избран за депутат от градчето Бромсгроув в Устършър. След влизането си в парламента той се изкачва бързо в структурата на Консервативната партия.

В периода 2014-2015 г. Саджид Джавид беше начело на Министерството на културата, а предишната му кариера в управлението включва и работа във финансовото министерство. През май 2015 г. той бе назначен за министър на търговията в изцяло консервативния кабинет на премиера Дейвид Камерън.

Новият вътрешен министър е женен и има четири деца.

Вчера предшественичката му на поста Амбър Ръд подаде оставка, след като изглежда е подвела парламента за съществуването на набелязан брой незаконни мигранти, подлежащи на депортиране годишно.

[ad id=”236993″]

Ръд плаща за скандала “Уиндръш” – децата на имигрантите от Карибите след Втората световна война, които бяха обявени за незаконно пребиваващи в страната и заплашени с депортиране, след като са живели в Обединеното кралство няколко десетилетия. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Истанбулската конвенция не принуждава държавите членки да я приемат и…