Силно земетресение в Исландия, депутатите избягаха от парламента

Земетресение от 5,6 по Рихтер беше регистрирано днес в югозападната част на Исландия и разтърси сгради в столицата Рейкявик, предаде БТА. Няма данни за пострадали хора. От Исландската метеорологична служба съобщиха, че трусът е бил с епицентър на около 35 километра южно от Рейкявик.

Земетресението прекъсна министър-председателката Катрин Якобсдотир по средата на онлайн интервю.
Якобсдотир говореше пред американския вестник „Вашингтон пост“ за усилията на своето правителство за справяне с пандемията от коронавирус, когато стана земетресението.

„О, Боже, има земетресение“, заяви тя, а зад нея се виждаше как лампата в помещението се клати. „Съжалявам, но току-що стана земетресение“, каза Якобсдотир. Тя бързо си върна самообладанието и заяви: „Е, това е Исландия!“
Депутатите в сградата на парламента обаче замръзнаха по време на земетресението, показват телевизионни кадри, и спряха работа за около 15 минути.

Исландия е една от страните с най-голяма сеизмична активност. Повечето земетресения обаче са слаби и не нанасят особени поражения. Днешният трус не е причинил сериозни щети. Той е усетен в района около Рейкявик и западната част на страната.


image0 (9K)