НАЙ-НОВИ:

СЗО: Коронавирусът засяга тежко все по-млади хора

Досега се смяташе, че коронавирусът засяга предимно възрастните. Но ето, че излизат все повече информации за по-млади хора с тежки симптоми. “Вирусът няма да подмине младите. Той може и да ви убие”, казват от СЗО. Вижте в Deutsche Welle:

В Германия има все повече случаи на по-млади хора с тежки симптоми на Ковид-19. “Най-младите пациенти, развили симптоми, са 20-годишни. Като цяло както в интензивните, така и в другите отделения са представени всички възрастови групи”, казва главният лекар на отделението по инфекциозни заболявания в Мюнхенската клиника “Швабинг” д-р Клеменс Венднер. Той е специалистът, лекувал в края на януари първите болни от Ковид-19 в Германия.

“Дори и при младите пациенти заболяването може да протече тежко”, предупреждава специалистът. “Това трябва да ви накара най-накрая да разберете, че хигиенните и всички останали разпоредби трябва да се спазват”, подчертава Венднер.
Съобщения за нарастващия брой на по-младите хора с тежки симптоми на коронавирус идват и от други страни. В САЩ почти половината от тежките случаи на Ковид-19 са на хора под 65 години, става ясно от доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. По думите на Дебора Брикс, координатор на националната група за коронавируса към Белия дом, тези данни показват, че почти всички хора под 20 години са почти поравно застрашени от тежко развитие на Ковид-19. В Италия, където жертвите са предимно хора над 79 години, също има все повече хоспитализирани по-млади хора. “50% от нашите пациенти в интензивното отделение са под 65 години”, казва Антонио Песенти, който координира интензивните грижи в Ломбардия. Подобна е и ситуацията в Париж. В Холандия пък половината от пациентите, болни от коронавирус и настанени в интензивно отделение, са под 50 години, по данни от миналата седмица, цитирани от “Вашингтон пост”.

Световната здравна организация отново призова младите хора да се придържат към строгите ограничения за излизане по време на кризата, причинена от коронавируса. “Имам послание към младите хора. За коронавируса вие не сте недосегаеми”, каза директорът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус в Женева. Той посочи, че все пак най-рисковата група си остават възрастните хора. “Но вирусът няма да подмине и младите. Този вирус може да ви принуди да стоите седмици наред в болница, а може и да ви убие”, каза още Гебрейесус.

В България почти всички заразени са под 50 години. Не са изнесени данни на колко години са лекуваните интензивно в момента. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Гърция въведе по-строги мерки за влизане на чужди граждани през…