СЗО зове: Не вдигайте ограниченията, има опасност от засилване на пандемията!

„Бързото вдигане на ограниченията, въведени от страните във връзка с коронавируса, може да доведе до засилването на пандемията и до предизвикване на сериозни икономически загуби.“

Това заяви снощи на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от световните медии.

„Ако страните прибързано снемат ограниченията, коронавирусът може да се засили и икономическите последствия може да станат по-сериозни и продължителни“, заяви той.

Гебрейесус съобщи също, че според постъпилата в СЗО информация броят на заразилите се с коронавирус в света надхвърли един милион, а броят на починалите вече е над 40 хиляди.

По-последни данни пандемията от новия коронавирус е погубила над 40 хиляди души в Европа, като над три четвърти от жертвите са в Италия, Испания и Франция, според данни на Франс прес.

С общо 40 768 починали Европа е най-силно засегнатият от пандемията континент. Италия с 14 681 починали и Испания с 10 935 починали, са най-засегнатите страни в света. Жертвите във Франция са 5 387.


image0 (9K)