Сериозно увеличение на пенсии и заплати в Чехия

Пенсиите в Чехия  през следващата година ще нараснат с 2,7%. Според премиера Бохуслав Соботка, това ще означава средно увеличение от 308 крони /около 20лева/. Средната пенсия  вече ще възлиза на 11,745 корони или 835 лева.

„Радвам се, че правителството най-накрая се съгласи на по-висока индексация на пенсиите“. Нашите възрастни хора ще имат средна индексация от около 308 крони, което несъмнено заслужават“ каза премиерът Бохуслав Соботка .

Повишението ще се реализира от януари следващата година, като по този начин ще се балансира с повишаването на цените и реалния растеж на заплатите. Тези показатели за миналата година са били толкова ниски, че месечната пенсия през тази година е нараснала едва с 40 корони. Затова Законодателите са добавили еднократно за годината 1200 корони /80 лева/повече за всеки пенсионер.

Пенсия за старост през миналата година са получавали 2 370 000 чехи. Индексацията е увеличение на разходите за пенсии с 10,7 милиарда крони. Миналата година държавата  е дала за всички видове пенсии  395,000,000,000 / 28 милиарда лева/, а тази година предвижда 400 милиарда крони. Разходите за пенсии са в размер  от около една трета от държавния бюджет.

Заплатите на учителите от септември тази година  са се увеличили с осем процента, а останалите  се увеличават с шест процента. От ноември, по-високи  възнаграждения ще получават полицаи, пожарникари, работници в обществената сфера  и  около 22 000 войници.

Кабинетът реши, че държавната такса, през следващата година за здравно осигуряване за деца, пенсионери и безработни ще бъде с  3.6милиарда повече от тази година. Това позволява  от  януари скок с  десет процента на заплатите при заетите в здравеопазването. Правителството одобри и увеличение на разходите за наука с 3.75 милиарда крони.

В предложението за бюджет  се  намаляват  общите разходи с 15,4 милиарда. Това се дължи главно на по-ниската оценка на приходите от бюджета на ЕС и други механизми за финансиране. Прогнозите за дефицит остават  60 милиарда крони. Общо приходите в бюджета  се планират да бъдат  1.2447 трилиона корони , а  разходите  1.3047 трилиона корони.

 


image0 (9K)