НАЙ-НОВИ:

Сериозен удар за режима на Ердоган в Турция

Предприемачът Екрем Имамоглу спечели убедително изборите за кмет на турския мегаполис Истанбул, които се проведоха вчера. Той получава 54.21% от гласовете срещу 44.99 процента за кандидата на управляващите – бившият премиер Бинали Йълдъръм. Това показват предварителните официални изборни резултати.

Имамоглу постигна нещо, което никой преди него не бе правил – победи кандидат на турския президент Реджеп Ердоган два пъти за три месеца. Това е сериозен удар за режима на Ердоган, категорични са политически анализатори.

Те смятат, че Имамоглу се е превърнал в сериозен съперник на Ердоган.

Освен че е икономическо сърце на Турция – с мащаба си и близо 16-те си милиона жители (една пета от населението на Турция), Истанбул съсредоточава и около четвърт от всички публични инвестиции в страната.

В Истанбул Ердоган бе на власт 25 години. Първо самият той бе кмет, а след това мегаполисът се управляваше от политици, които бяха лоялни на неговата проислямистка Партия на справедливостта и развитието.

Мевлют Уйсал – предшественикът на Имамоглу, пое управлението на града през 2017 година. Това стана, когато заемалият поста 13 години Кадир Топбаш се оттегли по искане на Ердоган.

Сега трудната раздяла на управляващите с Истанбул е факт, след като нежеланието за нея предизвика нови избори в града. Тя не бележи края на властта на Ердоган в Турция, но със сигурност обърква сметките му. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Еньовден е един от най-значимите празници в българския календар -…