СЕМ иска оставката на шефа на БНР, той не я дава

Съветът за електронни медии даде срок до края на следващата седмица генералният директор на БНР Светослав Костов да си подаде оставката, съобщи националното радио. Пред медиите обаче шефът на радиото обяви, че няма да го направи. Светослав Костов допълни, че ще продължи да работи. Отхвърли твърдението на СЕМ, че има криза в радиото. Относно спирането на сигнала на програма „Хоризонт“ той заяви, че има обяснение, но не може да го сподели, докато тече прокурорската проверка по случая.

Ако Костов не подаде оставка, в седмицата между 7 и 11 октомври ще има ново заседание на медийния регулатор, на което ще бъде задвижена процедура за предсрочно прекратяване на мандата му. Решението за това беше прието единодушно от СЕМ с 4 гласа „за“, на заседанието не присъства Бетина Жотева.

Отговорност се поема по един-единствен начин – с оставка, и аз очаквам генералният директор на БНР да поеме своята отговорност по този начин. Това е и моят призив към него, заяви председателят на СЕМ София Владимирова.

По-рано днес парламентът създаде временна комисия, която ще проучва фактите и обстоятелствата около спиране на излъчването на програма „Хоризонт”.

Решението за свикване на днешното извънредно заседание на СЕМ бе взето по предложение на члена на медийния регулатор Розита Еленова, която го направи след среща на членове на СЕМ с представители на редколегията на програма „Хоризонт“ и други журналисти от БНР.

„Не мисля, че в такава тежка ситуация, в каквато се намира БНР по една или друга причина, трябва да се стига до подаване на оставка и до абдикиране от поста”, заяви пред NOVA Светослав Костов.

„Бяха изречени недоказани твърдения, доста инсинуации, откровени лъжи по мой адрес. Мисля, че дълго време запазих мълчание”, заяви още Костов.

„В момент, в който тече прокурорска проверка, в момент, в който е формирана анкетна комисия в НС, в момент, в който сметната палата ще влезе с АДФИ и ще проверява всички неизгодни договори, сключени до момента от бившето ръководство и дефицита от близо 4 млн. лева, в момента, в който сме в предизборна кампания, не мисля, че трябва да се говори за оставки и промени в радиото”, заяви Светослав Костов.

По думите му произнесените лъжи по негов адреса са относно „разходки в Борисовата градина, разговори, натиск”.

„Дори бяха замесени мои близки и децата ми. Това са неща, които са откровени лъжи, неистини и инсинуации”, заяви директорът на БНР.

Попитан защо Силвия Великова беше свалена от ефир, Светослав Костов каза, че не е съгласен с глагола „свалена” от ефир, както и че в отговорностите на всеки директор на програма е да прецени, кой репортер и водещ би се справил най-добре.

„Г-н Николай Кръстев, тогава изпълняващ длъжността директор на програма „Хоризонт”, е решил, че протестът, който е трябвало да бъде отразен и предаването на следващия ден могат да бъдат направени от друг репортер”, коментира Светослав Костов. „Един от основните аргументи, които ми изтъкна г-н Николай Кръстев, беше наложено наказание на БНР от СЕМ за съобщаване на лични данни на непълнолетно дете”.

Запитан защо премиерът Бойко Борисов е трябвало да се обади, за да върнат Силвия Великова на старото й място, Светослав Костов каза, че връщането й няма общо с обаждането.

„С г-н Николай Кръстев говорихме по темата дали е правилно като решение. И в диалог и с управителния съвет стигнахме до извода, че може и да не е било правилно. Още следващата седмица Силвия Великова беше два дни на предаване”, обясни Костов.

Той е категоричен, че няма външен натиск върху радиото.

„Неведнъж съм заявявал в разговор с колеги, че ако някой тръгне да упражнява натиск върху тях, аз ще съм първият, който ще отиде да ги защити”, каза Костов.

„Чакам да мине проверката на Сметната палата, чакам да свърши проверката на АДФИ, чакам да видя дали СЕМ ще намери аргументи за стартиране на процедурата”, каза Костов пред NOVA.

Той каза, че има обяснение защо програма „Хоризонт” е замлъкнала за 5 часа, но не може да даде информация, за да не влияе на разследването.


image0 (9K)