Свръхмодерен кораб на НАТО потъна след сблъсък с танкер

Норвежката фрегата „Хелге Инстад“ първо се удари с малтийски танкер, а след това потъна при опита да бъде изтеглена

Грешка на навигатора и неуспешен опит за спасяване потопиха почти изцяло военен кораб под командването на НАТО край норвежки фиорд, съобщава „Си Ен Ен”. Огромна дупка в корпуса причини потъването на норвежкия военен кораб за милиони долари „Хелге Инстад”, който се вряза в плаващия под малтийски флаг петролен танкер „Сола”, предава Канал 3.

Случаят е от 8 ноември, но сега бива официално оповестен, въпреки че за него съобщиха преди това руски медии. При това бе съобщено, че Финландия е обвинила Русия, че е саботирала GPS-сигнала по време на учението „Единен тризъбец“, в което е участвала норвежката фрегата.

Фрегатата, която е една от 5-те във флота на скандинавската държава, се движела около вътрешните фиорди в западната част на Норвегия и провеждала навигационна тренировка, когато се ударила в 250-метровия танкер, който тъкмо отплавал от петролен терминал.

Опитите на норвежките военни да закарат 5500-тонния кораб до най-близкото пристанище се провалили седмица по-късно, когато въжето, с което бил теглен на буксир, се скъсало и той потънал. Сега всичко, което се вижда от фрегатата на повърхността са антените и радарната система. Инцидентът накара норвежки медии да зададат очевадния въпрос – как кораб, предназначен за военни действия, не е успял да избегне бавно движещия се 150 000-тонен танкер?

Армията отказа коментар за сблъсъка, при който бяха ранени 8 от 137-те души на борда на плавателния съд.


image0 (9K)