Свидетелка на трагедията в Сотиря: Детенцето плачеше, лекарят дори не се опита да седне при него

Във фаталния ден, в който почина 7-годишно дете в сливенското село Сотиря, шофьор на автобус от Сливен към селото вижда линейката на път за селото. Разказва, че е била без сигнализация. След минута автобусът и линейката се засекли на мястото на убийството и хората отишли да помогнат.

„Лекарят се качи отпред, лекарят не се качи отзад, той не беше възпрепятстван от никой и от нищо… Детенцето плачеше и се опитваше да се надигне от носилката, беше на дясната си страна, а бабата се опитваше да го успокои”, твърди кондукторката Йорданка Атанасова.

Близките на убитото 7-годишно момиченце ще съдят и лекаря, и болницата. Според тях медикът не е оказал адекватна помощ в първите минути след престъплението.

„Искам да не бъде никога доктор… Да, ще го съдя първо него, ще изискам иск за първата медицинска помощ, която не е оказал на внучката ми, и след това и болницата”, каза пред бТВ Милка Георгиева, баба на момиченцето.

Лекарят от спешния център обясни вчера, че е нарушил стандарта и се качил при шофьора заради афектираната баба.

Според директора на болница „Пирогов” проф. Асен Балтов лекарят има вина, но призова да не се прехвърля фокуса за тежкото престъпление върху медиците. „Лекарят трябва да е до пациента в кабината – не до шофьора, а до пациента, това е грешката на колегата, но да се прехвърля фокуса, че лекарският екип е виновен – не е на място”, коментира Балтов.

Детето беше изнасилено и пребито, и почина от раните си в сливенската болница. Обвинен за убийството му е 21-годишният Мартин Трифонов, който направи пълни самопризнания.


image0 (9K)