НАЙ-НОВИ:

Световноизвестни личности с български корени

Пет световноизвестни личности са с български корени. Те не крият откъде са. Горди са, че във вените им тече българска кръв.

[ad id=”225664″]

1. Нина Добрев – актриса
Нина Добрев (Николина Добрева) е родена в София, но едва на две години емигрира заедно със семейството си в Торонто. Говори свободно английски и български. От малка се занимава с танци, гимнастика, театър, музика и актьорско майсторство. Нина Добрев е двукратна носителка на награда „Изборът на публиката“. Най-известна е с ролите си на Мия Джоунс – самотна майка тийнейджърка в „Деграси: Следващо поколение“ и Елена Гилбърт/Катрин Пиърс (Катерина Петрова) в американския сериал „Дневниците на вампира“.

[ad id=”237001″]

2. Дилма Русеф – 36-и президент на Бразилия
Бащата на Дилма Русеф Петър Русев от Габрово е бил близък приятел на Елисавета Багряна. Като активен член на БКП е принуден да емигрира от България във Франция през 1929 г., където започва да изписва фамилията си Rousseff. Вече овдовял, със син Любен, пристига в Бразилия през 30-те години на миналия век. Преселва се в Буенос Айрес, Аржентина, за няколко години. Завръща се и се установява в Бразилия, където постига успехи като юрист и строителен предприемач. В Бразилия се жени за Дилма Жане Силва, от която има 3 деца: Дилма Русев, Игор (юрист) и Жана (1951-1977). В България Дилма Русеф има заварен брат – инженер Любен Русев (починал в София през 2007 г.), с когото никога не се е срещала.

image0 (9K)
[ad id=”238430″]

3. Филип Киркоров – певец
Филип Киркоров е роден във Варна в семейството на български певец с руско-арменски произход. Още като дете заедно с родителите си се мести в СССР. Още в началото на 90-те години на 20 век става известен естраден певец в Русия. Нашумява с няколко кавъра на български хитове, писани от Тончо Русев, които превръща в руски шлагери. Сред песните са „Телефонна любов“ на Васил Найденов, „Прегърни ме“ на дует Ритон и „Детски спомен жив“ на Орлин Горанов и Кристина Димитрова. Големият успех идва, след като сключва брак с примата на руската попмузика Алла Пугачова. Бракът им, узаконен в Йерусалим, трае от 1994 до 2005 г. Алла, която е с 18 г. по-възрастна, дава мощен тласък на кариерата му. Те остават близки приятели и след развода си.

[ad id=”236993″]

4. Силви Вартан – певица
Силви Вартан е френско-българска певица от арменски произход и киноактриса, родена в България. През 1950 година е първото й участие във филма „Под игото“. Две години по-късно семейството й се премества във Франция. През 1961 година Силви Вартан за първи път влиза в звукозаписно студио, снима се в няколко телевизионни реклами и се появява на сцената на зала „Олимпия“ в Париж. В средата на 60-те години на миналия век Силви Вартан се концентрира върху турнета и участия в САЩ. В последствие издава албуми, участва в концерти и играе в киното. Силви Вартан е една от първите рок певици във Франция и до днес обаче тя развива активна благотворителна дейност в родната си България.

[ad id=”236999″]

5. Таркан – певец
Таркан е турски поп певец, роден в Германия. Изпълнителят е потомък на наши мохамедани от Родопите, изселили се в Турция. По-късно семейството емигрира в Германия, където остават до средата на 80-те години на миналия век. Корените на майката на Таркан Незе са от родопското село Црънча (Смолянско), а на баща му Али – от Туховица. Музикалната звезда, чиято фамилия е Теветоолу, е трето поколение емигрант. Таркан е роден в Алзей, Германия, където родителите му се преселили. В Кочан обаче има втора братовчедка Ани Заимова.

Източник: bgnow.eu Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
"Сутринта ме гонеше тук един от неговите хора, да ме…