НАЙ-НОВИ:

Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемия

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че сега епидемията от коронавирус вече е пандемия, пише “Гардиън”.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи на брифинг, че има повече от 118 000 случая в 114 държави, 4291 души са изгубили живота си.

По думите му ситуацията може да се опише като пандемия.

Световната здравна организация непрестанно оценява тази епидемия и ние сме дълбоко обезпокоени от тревожните нива на разпространение и тежест и от тревожните нива на бездействие, подчерта генералният секретар. Ние следователно достигнахме до оценката, че COVID19 може да се определи като пандемия, обяви той.

Пандемия не е дума, която се използва лекомислено или небрежно. Това е дума, която, ако се злоупотребява, може да причини необоснован страх или неоправдано приемане, че борбата е приключила, което води до ненужно страдание и смърт, продължи генералният секретар.

Описването на ситуацията като пандемия не променя оценката на СЗО за заплахата, която представлява този коронавирус. Не променя това, което СЗО прави и не променя това, което държавите трябва да направят, подчерта той.

Всички държави все още могат да променят посоката на тази пандемия. Бързи действия могат да предотвратят по-голямо разпространение на вируса, смята генералният секретар.

По думите му някои държави се борят с липса на възможности, но други показват липса на решимост.

Тедрос Аданом Гебрейесус призова държавите да “подготвят” болниците и да предоставят защитно облекло на здравните работници.

По последни данни на Университет “Джон Хопкинс” повече от 119 000 души в над 100 държави са носители на коронавируса. Над 4200 души са починали, а 65 000 са се възстановили.

Пандемия е разпространение на ново заболяване в световен мащаб. През 2009 г. СЗО обяви пандемия във връзка със свинския грип (H1N1), който отне живота на стотици хиляди хора. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
На една от най-големите борси в столицата работят около 1…