НАЙ-НОВИ:

Сблъсъците на Шанз-Елизе ескалират, вътрешният министър обвинява Марин Льо Пен

След седмица на протести в цяла Франция, при които загинаха двама души, а стотици бяха ранени, “Жълтите жилетки”, които се противопоставят на по-високите цени на горивата, се мобилизираха отново в събота, включително в Париж.

На Шанз-Елизе се стигна до ожесточени сблъсъци с полицията и на прочутия булевард бе издигната барикада, за да попречи на протестиращите да стигнат до президентския дворец, пише “Фигаро”, цитиран от “Гласове”. Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер обвини “метежниците” от ултрадесницата, които “са откликнали на призива на Марин льо Пен”. Вчера тя призова хората да излязат на протест по Шанз-Елизе, тъй като площад “Конкорд” бе затворен за движение.

Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат демонстрантите и да отцепят периметър за сигурност. Според полицията напрежението е възникнало заради присъствието в кортежа на стотици членове на крайната десница, които тормозят силите на реда. Репортер на “Фигаро” е видял демонстранти, които са започнали да вадят павета от булеварда.

На Шанз-Елизе протестиращи носят лозунги “Оставка на Макрон”, “Разгневената Франция”. Чуват се и изпълнения на “Марсилезата”, френския национален химн.

Колоната се е отправила към Триумфалната арка, но полицейските кордони застанали на пътя й. Тогава тълпата тръгнала обратно към площад “Конкорд”, където по-рано им бе категорично отказано до проведат митинга си.

Полицаите известно време сдържаха протестната колона, но после бяха принудени да я изтласкат към средата на “Шанз Елизе”, използвайки гранати със сълзотворен газ. Демонстрантите се опитаха да завият по две улици, водещи към Елисейския дворец, но и това не им бе позволено.

Властите още вчера съобщиха, че днес в центъра на Париж са мобилизирани около 3000 полицаи, които да не допуснат ексцесии. Денис Якоб – генерален секретар на полицейския съюз “Алтернативна полиция”, каза пред Ройтерс, че само в столицата се очаква да протестират около 30 000 души. “Знаем, че сред тях са проникнали и ултрадесни, и ултралеви елементи. Може да се очакват и банди от предградията”, добави той.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Една от най-големите като сграден фонд и брой легла болници…