САЩ отново поставиха Турция на мястото й

Опитите на турския президент Реджеп Ердоган да се държи „твърдо“ спрямо САЩ – с подкрепата на руснаците, отново бяха „попарени“. След като американците му нанесоха сериозни удари в областта на икономиката и финансите, сред които обезценяването на турската лира, сега му готвят и по-сериозни санкции.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри единодушно резолюция с призив за цялостно налагане на санкции спрямо Турция. Те могат да бъдат наложени по силата на закона „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“ (CAATSA). Причината – решението на Анкара да закупи руските зенитно-ракетни системи С-400.

Конгресмените осъждат тази сделка и смятат, че тя „поставя под заплаха целостта на американско-турския съюз и подкопава НАТО“. Те призовават президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи санкции на Турция, ако не се откаже от тази сделка с руснаците.

Ердоган заяви наскоро, че било изключено Турция да се откаже от сделката си с Москва.

САЩ смятат, че закупуването на ракетни системи С-400 ще застраши сигурността в НАТО. По тази причина турски пилоти вече не участват в обучителните програми с изтребители Ф-35 в щата Аризона, заявиха източници от Пентагона.


image0 (9K)