НАЙ-НОВИ:

САЩ: Опасни дезинфектанти с метилов алкохол се появиха на пазара

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата предупреждава за рязко увеличение на продуктите за дезинфекция на ръцете, които съдържат метилов алкохол.

Метанолът е вещество, което може да бъде токсично, когато се абсорбира през кожата или се погълне. При поглъщане то може да бъде животозастрашаващо.

Агенцията съоби, че има случаи на възрастни и деца, които “пият” подобни продукти, пише offnews.bg.

Последствията от това са слепота и дори смърт.

Метиловият алкохол не е приемлива съставка за дезифекантите и не трябва да се използва поради токсичните си ефекти. Това предупреждава Американската агенция за контрол на храните и лекарствата.

Потребителите, които са погълнали или вдишали препарати, съдържащи това вещество, трябва незабавно да потърсят лечение. Значителното излагане на метанол може да доведе до гадене, повръщане, главоболие, замъглено зрение, постоянна слепота, припадъци, кома, трайно увреждане на нервната система или смърт.

Всички хора, които използват тези продукти върху ръцете си, са изложени на риск. Малките деца  са най-застрашени.

Агенцията призовава хората да мият ръцете си по-често с вода и сапун, особено след ходене до тоалетна и преди хранене.

Ако сапунът и водата не са лесно достъпни, Центърът за контрол и превенция на заболяванията препоръчва да използват дезинфектант за ръце на базата на алкохол, който съдържа най-малко 60 процента етанол.

Всеки дезинфектант е опасен, когато се погълне, подчертава агенцията. Тя напомня да не се пие нито един от тези продукти.

Изпиването дори на 30 милилитра (около 2 чаени лъжички) може да бъде смъртоносно за деца, а при възрастни може да причини слепота.

“Всички хора, които използват тези продукти по ръцете си, са в опасност. Малките деца, които го поглъщат инцидентно и тийнейджърите, употребяващи го вместо алкохол, са най-уязвими”, предупреждава Агенцията. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Софийска градска прокуратура е предала на съд бивш кмет и…