САЩ готвят закон за борба с руското енергийно влияние в Източна и Централна Европа

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ подкрепи законопроекта за помощ при диверсификацията на източниците на енергоресурси на страните от Централна и Източна Европа и борба с енергийното влиянието на Русия. „За“ законопроекта гласуваха 391 конгресмени, а 24 бяха „против“.

Ако законопроектът бъде одобрен и от Сената, той трябва да бъде подписан от президента на САЩ, съобщава segabg.com
Според вносителите на проекта, САЩ трябва „да помогнат на страните от Централна и Източна Европа да намалят своята зависимост от енергийни ресурси от страни, които използват зависимостта в сферата на енергетиката, за да разпространяват политическото си влияние, като Руската Федерация, която използва природния газ, за да принуждава, сплашва и оказва влияние на други страни“.
Във връзка с това, според законопроекта, Държавният департамент и свързаните с него ведомства трябва „да подкрепят усилията на Европейската комисия и правителствата на страните от Централна и Източна Европа, целящи укрепването на тяхната енергийна сигурност“.
Това трябва да се състои, от една страна – от „дипломатическа и политическа поддръжка“, а от друга – от финансова поддръжка на конкретни проекти в сферата на енергетиката.
За целта се предлага да се „отдели финансиране в размер на не повече от $1 млрд. за подкрепа на частни инвестиции в проекти, подпомагащи диверсификацията на източниците на енергия, както и на системите за пренос на енергоресурси в страните от Централна и Източна Европа“.
Законопроектът предвижда още да се отделят $5 млн. за Агенцията за търговия и развитие на САЩ, която да окаже съдействие на европейските страни да наемат допълнителни служители, които да се занимават с тези въпроси.
По-рано на конференцията CERAWeek в Хюстън американският държавен секретар Майкъл Помпео заяви, че Вашингтон не иска американските съюзници в Европа да зависят от доставките на природен газ от Русия в резултат на изграждането на газопровода „Северен поток 2“. Той отбеляза, че Съединените щати възнамеряват да „помогнат на приятелите си да осигурят диверсификация“ на енергийните доставки.
В тази връзка Помпео отбеляза ролята на частните компании за увеличаване на износа на втечнен природен газ в Полша.
Камарата на представителите в американския конгрес прие, и то единодушно, и законопроект „за борба с руската заплаха във Венецуела“. Според него се забранява влизането в САЩ на руски представители, които подкрепят силите за сигурност на Венецуела. Предлага се техните визи да бъдат отменени.
Ако и Сенатът одобри законопроекта и той после бъде подписан от Доналд Тръмп, държавният секретар ще трябва:
– В течение на месец да представи „стратегия за борба с руско-венецуелското сътрудничество“;
– В течение на три месеца да оцени потенциалната заплаха от това руски фирми да купят базирана в САЩ енергийна
инфраструктура, принадлежаща на венецуелската компания CITGO;
– В течение на четири месеца да представи отчет за сътрудничеството между Москва и Каракас по линия на сигурността и
„потенциалната заплаха от това сътрудничество за САЩ и страните от Западното полукълбо“.


image0 (9K)