САЩ възобновяват екзекуциите на федерално ниво

Администрацията на президента Доналд Тръмп, който е голям поддръжник на смъртното наказание, обяви, че след 16-годишно прекъсване възобновява екзекуциите на федерално равнище – новина, посрещната с остри критики от опозиционните демократи, предаде Франс прес.

Министерството на правосъдието е одобрило нов протокол за изпълняване на присъди със смъртоносна инжекция и е планирало, по искане на министър Уилям Бар, пет екзекуции, които ще бъдат извършени във федерален затвор в град Тера Хоут, щата Индиана, пред декември тази години и януари 2020 г., съобщава clubz.bg
Тогава ще бъдат изпълнени присъдите на петима мъже, осъдени от федерални съдебни заседатели за това, че са „убили, а в някои случаи – изтезавали и изнасилили, най-уязвимите членове на обществото: деца или възрастни хора“, и са изчерпали всички правни възможности за обжалване, посочи в комюнике министерството.

Президентът Тръмп редовно настоява за по-често прилагане на смъртна присъда – за трафика на наркотици, масови убийства, за убийство на полицаи, за ислямисти.
Смъртното наказание е законно в САЩ, но има значителни различия между щатите. В много от тях то е незаконно, а в други е обявен мораториум. Смъртната присъда е в сила в 25 от 50-те щата, но в много от тях на практика то не се прилага, поради трудностите по осигуряване на смъртоносните субстанции и въпросите доколко законни са тези продукти. При все това само през 2018 г. в цялата страна бяха екзекутирани 25 осъдени на смърт, 13 от тях – в щата Тексас.


image0 (9K)