НАЙ-НОВИ:

Сачева: Започваме разговори със Синода, депутатите и неправителствените организации за Закона за социалните услуги

“Започваме разговори с парламентарните групи и НПО за Закона за социалните услуги, изпратили сме молба за среща със Светия Синод.” Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинг в Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“.

“Още веднъж за пореден път искаме да подчертаем, че Законът за социалните услуги не третира отнемане на деца от семействата и няма за цел да прави това. Точно обратното с него се въвеждат стандарти за качество, въвеждат се възможности за това да има по-голяма инвестиция в самите социални работници, тяхното обучение, квалификация, включително по отношение на тяхната професионална отговорност”, посочи социалният министър.

“Това, което се случва последно време в обществото, безспорно не може да ни остави несъпричастни. Не можем да проявяваме високомерие към страховете на хората. Казах, че ще започнем диалог и разговори с всички групи. Започваме разговори с парламентарно представените партии. Днес ще има среща с НСОРБ. Изпратила съм молба за среща със Синода. Очаквам да получа отговор, за да можем да направим среща с Българската православна църква, да чуем тяхното мнение, тяхното становище и това, което ги притеснява в закона. Следващата седмица ще има срещи с НПО, включително с организациите на хората с увреждания, както и с организации на протестиращите”, допълни още Сачева.

Тя подчерта, че от началото на следващата година ще бъдат проведени регионални дискусии в 6 области в България, за да се съберат максимално.

“Законът не се отнася до отнемане на деца, в този закон се регламентират всички грижи, които полагаме към възрастни хора, хора с увреждания и семейства, които имат нужда от подкрепа”, повтори Сачева.

“В момента ние все още разговаряме с хората. Не сме инициирали проверки кой пуска фалшиви новини и кой в момента буни различни страхове, но сме готови в случай, че видим, че има съзнателна злоупотреба, да сезираме прокуратурата”, изтъкна Сачева. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Виж още:
В седмицата на елиминационните дуели във Фермата: Нов свят се…