НАЙ-НОВИ:

Саркофаг с останките на Александър Велики? – страхове за отприщване на хилядагодишно проклятие

Отварянето на новооткрит саркофаг в Египет с надежда, че в него са останките на Александър Велики, е носило страхове, че може да отприщи хилядагодишно проклятие.

[ad id=”225664″] Египетски археолози откриха древен саркофаг, за който предполагаха, че може да съдържа останките на Александър Велики. Вместо това са намерили мумиите на семейство от трима души, съобщава “Ройтерс”.

Египетското министерство на антиките представи снимки на работници, които се готвят да отворят саркофаг от черен гранит, открит в района на Сиди Габер, Александрия. Саркофагът, открит 20 дни по-рано е с дължина около 265 см и височина 185 см.

30-тонният 2000-годишен саркофаг е открит на дълбочина 5 метра под повърхността на земята съвсем случайно – по време на строителството на жилищна сграда. Той е най-големият саркофаг, намиран в Александрия, което предизвика редица спекулации и теории в местни и международни медии, че може да е мястото, където е погребан древният завоевател, който през 331 г. пр. Хр. основава града, носещ все още името му.

“Намерихме костите на трима души и изглежда е семейно погребение. За съжаление мумиите не са в най-добро състояние”, коментира Мустафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет по антиките.

[ad id=”263680″]

Вазири допълни, че някои от останките са се разпаднали, тъй като вода от близка сграда е изтекла в саркофага чрез малка пукнатина в него. Гробът на Александър Велики, починал през 323 г.пр.Хр. във Вавилон, остава мистерия.

Саркофагът в Александрия е последната от серия от интересни археологически находки тази година в Египет, които включват 4400-годишна гробница в Гиза и древен некропол в Миня, южно от Кайро.

Неизвестната гробница в Александрия вероятно не е принадлежала на никой друг важен владетел в Птолемейски период (332 г.- 30 г. пр. Хр.), свързан с Александър Велики или римската епоха, коментира Вазири.

Отварянето на големия запечатан саркофаг е съпътствано и със страхове в египетски медии, че може да отприщи хилядагодишно проклятие.

“Ние го отворихме и благодаря на Бога, светът не пропадна в мрака. Аз бях първият, който погледна в саркофага с цялата си глава … и ето стоя тук пред вас … добре съм”, допълва Мостафа Вазири. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Има сезонност при жалбите от потребителите. Зачестяват обикновено покрай празници,…