Руското посолство, смени тихомълком плаката за изложбата за 9-и септември

Неочаквано Руското посолство в София направи завой на 180 градуса и промени напълно плаката и наименованието на скандалната изложба „Освобождение Болгарии”.  Соъбщават от Фактор.бг.

Тя трябваше да бъде открита знаково на 9 септември от 16.00 часа в Руския културно-информационен център в София (Шипка, 34) от посланик Макаров. Плакатът и инициативата бяха обявени на интернет страницата на дипломатическата мисия предишната неделя,1 септември, но заслужено предизвикаха гнева на българите, заради наглия опит окупацията на страната от червената армия да бъде представена като освобождение.
Българското външно министерство също излезе с позиция срещу наглия опит на Руското посолство да манипулира историята. Явно екипът на посланик Макаров са оценили гафа и са си дали ясна сметка, че българското търпение не може да бъде безкрайно за провокациите им. От вчера стария рекламен постер на изложбата „Освобождение Болгарии” вече е изтрит от фейсбук страницата на посолството и е подменен с друг. Новото название на изложбата е „Пътят към Победата: исторически източници разказват”. За освобождение на страната ни вече не се говори. Подменена е и визията на плаката. Манипулативната масова снимка, показваща ликуващи от освобождението българи вече е заменена със стилизиран постер само с надписи на червен и бял фон.
Тази реакция на Руското посолство е категорично признание за тежкия гаф и провал, който допуснаха. Подло обаче е той да бъде заметен тихомълком, само със смяна на името и плаката на изложбата. Макаров и мисията, която ръководи, дължат обяснения и най-малкото извинения за наглия опит да фалшифицират историята ни. Извинение дължах на България и народа и неколцината руски политици и политолози, както и група наши безродници-русофили, които скочиха да хулят България и да твърдят, че сме непризнателен народ, който дори нямало да съществува без Русия и СССР.
За гражданите остава открит въпросът – дали могат да вярват на обективността и достоверността на документите в руската изложба, след като веднъж вече бяха обект на груба фалшификация.

Изочник: https://faktor.bg  На снимката: Новият и старият плакат на изложбата


image0 (9K)