Русия обвини Холандия, че пренебрегва данни за сваления в Украйна МН17

Според руснаците разследването на самолетната катастрофа в Украйна има „идеологическа насоченост“.

[ad id=“225664″]

Предоставените от Русия материали, свързани с катастрофата на малайзийския „Боинг“ 777, полет МН17, през юли 2014 г., са игнорирани в окончателния доклад на Съвета по сигурност на Холандия.

Това обяви в събота говорителят на руското МВнР Мария Захарова, ден след като холандското правителство обяви заедно с австралийското, че ще подведат под отговорност Москва за катастрофата, при която загинаха всички 298 души на борда.

[ad id=“263680″]

Боингът, изпълняващ полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур, бе свален на 17 юли 2014 г. над украинска територия, намираща се под контрола на проруски бунтовници.

Ръководеното от Холандия международно разследване съобщи в четвъртък, че ракетата „Бук“, с която е свален самолетът, е принадлежала на руската 53-а зенитна ракета бригада, базирана край град Курск. ЕС и НАТО призоваха Русия да поеме отговорност, но тя отрича каквото и да е участие в свалянето на самолета и обвинява за това Киев, пише „Медиапул“.

По този повод Захарова обяви в събота, че по молба на Холандия страната й е разсекретила и предала на следствието техническите и конструкторските данни на ракетите от системата „Бук“.

[ad id=“236993″]

„Освен това Русия изпрати първичните радиолокационни данни, имащи критично значение за разследването, защото не могат да се подправят и изменят. Те напълно изключват възможността за пуск на свалилата самолета ракета от територията, контролирана от опълченците“, отбеляза говорителката на руското МВнР.

[ad id=“236999″]

Според Захарова звучащите в момента обвинения по адрес на Русия свидетелстват за „нежеланието на следствието сериозно да разглежда предоставените от Русия материали, което още веднъж потвърждава извода за идеологическата насоченост на търсенето на виновните“.

 


image0 (9K)