НАЙ-НОВИ:

Русия възмутена от визовия бойкот на САЩ срещу танцьорите на Болшой

“Американските власти отказаха да издадат виза на примабалерината на Болшой театър Олга Смирнова и първия солист на трупата Джакопо Тиси. Подобни случаи не е имало дори по времето на Студената война”, коментираха от руското външно министерство, предадоха руски медии.

[ad id=”225664″]

Двамата артисти трябваше да участват в спектакъл в центъра Линкълн в Ню Йорк в понеделник. Отказът за входна виза е издаден от министерството за вътрешна сигурност още на 10 април, но за него става известно преди дни.

Организаторите на спектакъла подозират, че отказът е политически мотивиран заради напрежението между двете суперсили САЩ и Русия.

[ad id=”263680″]

Случаи като този с отказа да бъдат издадени визи на артисти от Болшой театър, не е имало „даже по времето на студената война“, коментираха от руското министерство на външните работи.

„Напротив, изкуството, в това число и балетът, винаги са допринасяли за взаимното опознаване и разбирателство, за разтопяване на ледовете и за понижаване на напрежението в междудържавните отношения“, посочват от ведомството.

Подчертавайки, че Болшой театър се възприема по целия свят като „визитната картичка“ на Русия, от министерството припомнят, че гастролите на руските трупи винаги са се радвали на „топъл прием“ от страна на американската публика.

[ad id=”238430″]

В дипломатическото ведомство са убедени, че „днес влиятелните сили в САЩ, заинтересовани да оказват все по-силен натиск върху Русия, не се спират пред нищо“.

„От няколко години по тяхна вина бе прекратена размяната на изложби, сега с отказа за издаване на гастролни визи явно искат да прекъснат още един мост, свързващ двата народа. Нещо повече, опитват се въобще да отчуждят американците от руснаците чрез визова желязна завеса и да направят невъзможни пътуванията на руски граждани в САЩ“, се казва в заявлението на руското външно министерство. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Следващите месеци ще работя за създаването на силна дясна консервативна…