Русия вероятно няма да бъде допусната на олимпиадата в Рио де Жанейро

Самата държава е манипулирала допинг пробите на спортистите

Световната антидопингова агенция (УАДА) съобщи, че руските атлети целенасочено и със знанието на държавата са употребявали допинг преди и по време на Олимпиадата в Сочи през 2014 година, пише www.gol.bg/olimpiada
„Руското спортно министерство целенасочено и контролирано е ръководело манипулациите на пробите на руските атлети“, пише в доклада, изготвен от д-р Ричард Макларън и екипа му.
Директорът на антидопинговата лаборатория в Русия д-р Григори Родченков е признал, че десетки спортисти са взимали допинг преди игрите, а показанията му са били взети под внимание при изготвянето на доклада.
Родченков е заявил още пред представителите на УАДА, че поне 15 медалисти от Сочи са взимали забранени вещества, а също така руски спортисти са взимали допинг и преди Олимпиадата в Лондон през 2012 година, световното първенство по лека атлетика в Москва през 2013 година и световното по плувни спортове в Казан през 2015 година.
След двумесечно щателно разследване д-р Макларън заявява, че има „неоспорими доказателства“, че пробите на руските атлети са били подменени под давлението на властите в Русия.
Очаква се изобличаващият доклад да подхрани призивите за пълна забрана за участие на руски спортисти на предстоящата лятна Олимпиада в Рио де Жанейро, която започва на 5 август. Зад тази позиция вече застанаха от САЩ, Канада, Япония, Германия и Нова Зеландия.


image0 (9K)