Русия бясна от присъединяването на Македония към НАТО

Присъединяването на Северна Македония към НАТО ще създаде нови разделителни линии в момент, когато светът има нужда от единство в борбата срещу коронавируса. Това заявяват от Министерството на външните работи на Русия, съобщава news.bg

В комюникето на руското ведомство се посочва, че членството на Скопие към Алианса няма никаква добавена стойност – нито европейска, нито регионална, и не е в полза на националната сигурност. Това няма да бъде в интерес и на съвместните усилия в борбата срещу общите предизвикателства и заплахи, включително и срещу пандемията от коронавирус, категорични са от руското МВнР.

„Насред извънредно положение лидерите на Северна Македония не пропуснаха възможността помпозно да определят като исторически момент членството в НАТО, което гарантирало стабилността и сигурността на Скопие. Министърът на външните работи Никола Димитров нарече дори членството в организацията изпълнение на „заветите на бащите и дедите“, критикува се в документа.

От руското МвнР изтъкват, че интеграцията на Северна Македония в НАТО от самото подписване на Преспанския договор с Гърция през юни 2018 г. е било съпътствано от редица процедурни и законови нарушения. Те напомнят, че съгласно националното законодателство избирателната активност по време на референдума за присъединяване към ЕС и НАТО от 30 септември 2018 г. не е била достатъчна за неговата валидност. „Обществото научи за различни вмешателства във вътрешните работи на страната, включително закани и заплахи (всъщност от руска страна, бел. zarata). Всичко това мина незабележимо за нашите западни партньори, които обикновено с голяма чувствителност наблюдават спазването на законите“, остро осъждат от ведомството (не мина – бел. zarata:).

„На местното население обещават икономически ръст, увеличаване на инвестициите и правова държава. Но за подобно нещо въобще не е нужно присъединяването към военен съюз. Напротив, сега от Скопие ще се иска увеличаване на разходите за отбрана и за доставка на западни, предимно американски, оръжия и оборудване. Това е цената, която македонският народ ще трябва да плати за отказа си от суверенитета във военнополитически аспект“, подчертават от руското външно министерство.

И какво ги бърка руснаците това? То си е преценка на македонците какво получават и какво дават, а също и кой искат да ги пази.

 


image0 (9K)