НАЙ-НОВИ:

Румъния гласува за президент

Румъния гласува днес на първи тур за избор на президент през следващите пет години. Социологическите проучвания сочат, че настоящият десноцентристки президент Клаус Йоханис води с около 40 процента, следван от левия кандидат – 55-годишната Виорика Дънчила, която до миналия месец беше премиер на страната, с 15-22 процента. Социалдемократическото правителство на Дънчила беше принудено да се оттегли след вот на недоверие в парламента миналия месец

Йоханис (60 г.) е бивш лидер на Национално-либералната партия, която в понеделник сформира правителство, оглавявано от премиера Лудовик Орбан.

Други кандидати, които имат шанс да достигнат до втори кръг в надпреварата, са независимият Мирча Дякону, 69-годишен бивш актьор и директор на букурещки театър, и Дан Барна (44 г.), който оглавява третата по големина партия в страната – десноцентристкия Съюз за спасение на Румъния.

Общо 14 души претендират за най-високия пост в държавата. Около 18,2 милиона души имат право на глас. Румънците, живеещи в чужбина, могат да гласуват в продължение на три дни – в петък, събота и неделя, докато на територията на Румъния гласуването започва днес.

Ако никой от кандидатите не събере над 50 процента, следващият кръг ще бъде на 24 ноември. Това са най-скъпите избори в историята на Румъния, отбелязва Асошиейтед прес и допълва, че вотът ще струва на румънските данъкоплатци около 35 милиона долара.

ГЛАСОВЕ За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Един от последните ергени в групата БСП в парламента Александър…