НАЙ-НОВИ:

Румен Петков с интрига от Москва: Руски войни дадоха живота си за България, а Борисов се бори за Турция

Скандалният политик поставя като най-важна задача, продължаването на руските енергийни проекти

[ad id=”263680″]

..
“Българският премиер Борисов фаворизира Турция за сметка на Русия, но нито българите го разбират, нито руснаците го разбират”. Това изтъква от Москва членът на Изпълнителното бюро на АБВ Румен Петков в интервю пред Фокус. Скандалният политик твърди, че е в руската столица за да помогнат с АБВ за честването на 140-ата годишнина от Освобождението на България.

“Защото прави впечатление, че българското правителство се опита да подмине 140-ата годишнина от Плевенската епопея”, казва политикът, намеквайки, че това може да се случи и на кулминацията на честванията – 3 март.

Петков е имал специална среща с шефа на руското историческо общество и директор на руското разузнаване Сергей Наришкин. Обсъждали теми за българо-руските отношения и възможността да се организира сериозна историческа дискусия „България и Русия – вчера, днес и утре”. Руснаците били трогнати от факта, че според проучване на Агенция „Галъп”, 80% от българските граждани са „за” силно и динамично развитие на българо-руските отношения, казва Петков, без да отчита до колко това изследване е представително и дали наистина отговоря на народните настроения. Политикът от русофилската партия АБВ обаче дава отговор какви са очакванията от България на шефа на руското разузнаване Наришкин и на Кремъл – те са насочени към енергийните проекти, които у нас се приемат като корупционни, изгодни за Русия, но заробващи и вредни за България.

[ad id=”263680″]

..

„Вижте, аз не мога да говоря от името на Русия, какво очаква тя от България. Според мен ние трябва да се борим за нашия интерес и той се заключава във взаимоотношението между двете страни в енергетиката. Ние трябва да продължим да се борим, да бъдем енергийния център на Европа. Това означава втора атомна централа, това означава тръба през България, която да гарантира сигурността на Сърбия, на Унгария, на Австрия. И съм убеден, че Австрия, Унгария и Сърбия стоят зад нас. Българското правителство в лицето на министър Теменужка Петкова направи немалко в последните няколко години. Т.е. мисля, че Русия добре разбира потребностите и интересите на България и ние ще получим тяхната подкрепа. Трябва да кажа, че Сергей Наришкин много елегантно, много дипломатично каза, че не е достатъчно да обичаме историята си, достатъчно е да се борим за бъдещето си”, изтъква Петков, акцентирайки, че въпросното бъдеще означава еднозначно да изпълняваме енергийните проекти, които Русия иска.
Съвсем манипулативно Румен Петков напада политиката на правителството, която съвпада с тази на ЕС по отношение на Турция, противопоставяйки я на Русия.

[ad id=”218001″]

..

„Ние от АБВ сме смутени от това, че Борисов много енергично се бори за нормализиране на отношенията на Турция с ЕС. Аз мисля, че сега е моментът ние да покажем размах като държава, да заявим своя интерес. Много се надявам министърката на туризма да покани на заседанието на Съвета на министрите на туризма, в България, което ще бъде, да покани руския си колега. Много се надявам в България за Трети март да дойдат руските военноисторически музеи, да дойде руското историческо общество, да дойде Руската академия на науките. Трябва да ви кажа, че изключително висока оценка получиха приоритетите, които посланик Коцев представи, както вече споменах, не заради друго, а защото Русия иска като съсед на България през Черно море, като съсед на България в региона, да има стабилни Балкани. Да има Балкани с предсказуемо развитие. Така че имаме перспектива, но когато фаворизираме Турция за сметка на Русия, което прави премиерът Борисов, тук не се коментира, но нито българите го разбират, нито руснаците го разбират. Аз много се надявам, че все пак на 3 март правителството ще направи нещо. Дали ще поканят Ердоган на празника, аз не знам, но се надявам, че ще празнуваме Освобождението на България”, заплита още интригата Петков.

[ad id=”218548″]

..

Манипулативно и тенденциозно той повтаря неверния факт, че на наша територия стотици хиляди руски воини са оставили костите си, дали са живота си за нашата свобода, а днес ние сме се борили за Турция. Отдавна е развенчан митът, че над 200 хил. са убитите руски войни. Историческата документалистика сочи, че са около 40 хил., а българските жертви в тази война са повече от руските.

Ако Румен Петков искаше да свърши нещо полезно за България, вместо да прави политически спекулации, можеше да поиска най-после, след 140 години Русия да разсекрети оригинала на Санстефанския договор – от там ще стане ясно освобождение или ново робство трябва да празнуваме.

Източник:

http://www.faktor.bg За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Няма изтичане на газ от цистерната, няма опасност и за…