Румен Петков: От Европейската комисия имаме мандат за строителството на АЕЦ „Белене“

Има интерес от Китай, Франция и Русия, внушението, че не ни трябва, по същество изгони най-големите инвеститори, изтъкна лидерът на АБВ

„От ЕК имаме мандат за строителство на АЕЦ „Белене“, опитват се да възпрепятстват стратегически за България проект. В момента в критичните момента внасяме ток, вместо да изнасяме, да транзитираме газ. Сега сме изправени през унизителната перспектива да купуваме руски газ през Турция.“ Този коментар направи лидерът на АБВ Румен Петков в ефира на БНТ.

Според него България трябва да спре да се съобразява с чужди интереси. „НАТО-вска Турция и НАТО-вска Унгария строят реактори“, посочи Петков.

Лидерът на АБВ каза, че се правят грозни внушения вече 20 години. „Президентът Първанов и премирър Сакскуборготски наложиха строежа на втора централа и преминаването на газопровод през страната“, коментира Петков.

Според него през последните години никой не говори за евроатлантически ценности, като реакцията около убийството на журналиста Хашоги е показателен по темата.

„Голямото предизвикателство е да бъде гарантирано спокойствието и сигурността на стратегическия инвеститор. Има интерес от Китай, Франция и Русия, внушението, че не ни трябва, по същество изгони най-големите инвеститори. Българските власти трябва да кажат, че българският национален интерес ни задължава да преминем към действия, гарантиращи необратимостта на проекта АЕЦ „Белене“. Второто е, че втората тръба на „Турски поток“ трябва да преминава през България“, обобщи лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър.


image0 (9K)