„Росатом“ ще участва в процедурата за АЕЦ „Белене“

Руската държавна корпорация „Росатом“ ще се включи в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Това потвърди премиерът на Русия Дмитрий Медведев в разговор с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, съобщи пресцентърът на българския парламент. Тя е в Москва начело на парламентарна делегация.

При посещението си в Русия наскоро президентът Румен Радев коментира пред български журналисти след среща с президента на Русия Владимир Путин, че Русия има желание да участва като производител на реакторите, но очаква държавни гаранции за проекта.

Освен „Росатом“ и китайската Национална ядрена корпорация (CNNC) е проявявала интерес към процедурата, но също с условието за държавна гаранция.

България публикува обявата за избор на стратегически инвеститор на 22 май, а срокът за подаване на заявка е 90 дни. Така правителството се опитва да придвижи спрения през 2012 г. проект, след като беше осъдена от Русия да плати над 1 млрд. лева за поръчано оборудване, без да има окончателен договор. В условията към потенциалните инвеститори е записано, че проектът трябва да се осъществи на изцяло пазарен принцип – без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, без договори за разлика, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията.

 


image0 (9K)