НАЙ-НОВИ:

“Росатом”: Взривът в Архангелска област дошъл при „работа с изотопи“, жертвите вече са 5

На снимката: Сградите на руската военна база в Ненкса през 2011 г.

Броят на жертвите след експлозията в Архангелска област в четвъртък нарастна от двама на пет души, а ранените са трима, съобщиха от държавната компания „Росатом“.

„В резултат от инцидента на военния полигон в Архангелска област, свързан с тестове на реактивен двигател с течно гориво, петима служители на „Росатом“ загинаха“, казват от държавната компания. Там допълват, че експлозията се е случила „при работа с „изотопни източници“, без да изнасят допълнителни детайли.

Веднага след инцидента от руското министерство на отбраната отрекоха да има повишаване на радиационния фон, както и че „опасни химикали“ не са били освободени в атмосферата. Властите в намиращия се на 30 км. град Северодвинск обаче съобщиха за „кратък скок“ на нивото на радиацията след взрива, което впоследствие се е върнало на обичайните си нива.

От международната организация „Грийнпийс“ пък съобщиха, че нивото на радиация в региона се е вдигнало близо 20 пъти над обичайното, позовавайки се на данни, предоставени от правителството.

От руската редакция на Свободна Европа съобщиха, че са получили информация от няколко аптеки в Северодвинск за засилена продажба на йод.

Ройтерс цитира работещи в САЩ ядрени експерти, според които при взрив на реактивен двигател с течно гориво не би следвало да има отделяне на радиация. Според тях е вероятно взривът да е свързан с тестване на захранвана с ядрено гориво ракета, за която президентът Владимир Путин говори преди година,.във военната база в Ненокса, която също се намира в региона.

image1 (9K)

Инцидентът в Архангелска област е един от няколко, които се случиха в руски военни обекти в последните седмици. В сряда един човек загуби живота си, а 8 бяха ранени след серия от взривове в депо за боеприпаси в Сибир. Тогава властите заявиха, че причина са нарушения, извършени при боравеното с оръжие. В петък нов инцидент в същото депо завърши с 9-ма ранени работници, като този път за причина бе посочен „гръмотевичен удар“.

В началото на юли 14 моряци загубиха живота си по време на пожар в руска дълбоководна подводница.

www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Водещата на “Игри на волята: България“ - Александра Сърчаджиева, разполага…