Родители отказаха 15 000 евро от Фонда за лечение на деца, но събраха много повече

Родители отказаха 15 000 евро помощ от Фонда за лечение на деца в чужбина, но със собствена кампания събраха от дарения много повече средства.

Историята на едно малко момиченце от Русе трогна стотици българи в страната и чужбина. Лора е родена с дефицит на бедрената кост и едното ѝ краче е по-късо от другото.

Благодарение на помощта на много хора, парите за операция на детето са събрани. След няколко дни цялото семейство ще пътува за клиника в Маями, където обещават пълноценно лечение за Лора. Протеза ще компенсира разликата в крачетата ѝ. Заради рядкото заболяване разликата ще се увеличава с годините и може да достигне повече от 20 сантиметра.

Лекарят, изучил и класифицирал тези малформации, е д-р Пейли от Флорида. А в неговата клиника вече очакват малката си пациентка.

Това е началото. Така се подготвя костта за удължаването в последствие, което предстои. Първото ще бъде след 2 години, тогава престоят ни ще е още по дълъг, защото самият процес е осем месеца, поетапно. Искаме на минем това първо и най-сериозно изпитание за нас, за Лора най-вече. Ще се наложат серия от операции – само първата струва над 200 000 долара. И трябва да се направи, докато Лора е на две години. А при преглед преди година д-р Пейли даде отлична прогноза за възстановяването ѝ„, каза за Нова ТВ майката на Лора Ралица.

Медикът практикува от 21 години и семейството не се съмнява в неговите професионални качества.

Фондът за лечение на деца в чужбина предлага друг вариант за операция – във Виена. Родителите обаче считат, че не е надежден.

Отказахме помощта от фонда, защото тя беше подигравателна – 15 000 евро за операция, която в САЩ струва 200 000 долара. Не мисля, че има човек, който би им повярвал, че с тия 15 хил евро може да направиш същата операция“, каза майката на момиченцето.

Затова се отказват от малката сума и започват собствена кампания. За по-малко от година се събират необходимите средства за операция. Разходите за престоя в Маями поемат сами. Петър и Ралица в началото не можели да повярват,че ще съберат огромната за тях сума. А сега дори не могат да изброят стотиците лични дарения и благотворителни инициативи, проведени в помощ на дъщеря им – базари, спортни прояви, концерти. Думите на родителите не стигат, за да изразят благодарността си.

Просто има прекрасни хора, които помагат. Без тях нито нашата кампания, нито други биха били успешни. Просто има страхотни хора! А Лора е страхотно детенце, усмихната, лъчезарна и нейната усмивка и този ентусиазъм, който има тя – не се спира пред нищо и не се предава„, каза бащата Петър.


image0 (9K)