НАЙ-НОВИ:

Рибари уловиха пираня Паку във водите на река Дунав

Вчера към 6 часа в района на остров Люляка двама русенски рибари, като преглеждали такъмите, се натъкнали на интересен улов.

Рибата, която са хванали, им заприличала на платика, но впоследствие установили, че са големи късметлии. Уникалната за Дунава находка тежи  3950 г, като този вид риби достигат до 1,5 м. Двамата рибари са решили да споделят пиранята с приятели, след като узнали, че колкото е опасна, толкова е и вкусна.

Преди време румънски рибари казаха, че рибите са от екзотичен развъдник край Корабия, но проливните дъждове са довели до покачване на нивото и късане на дигата.
[ad id=”225664″]

Рибата – пираня Паку вече може да бъде срещната и в Европейски води

Експертите предупреждават, че шведските мъже трябва да внимават при плуването и да не бъдат голи, защото е доказано, че рибата паку яде тестисите и пенисите на мъжете.

Предупреждението дойде след залавянето на тази риба в “Oresund Sound” миналата седмица. Уловената  риба е  с дължина около 20 см.

Рибата – пираня Паку произхожда от района на река Амазонка

Все още не е ясно как тази риба е намерена във вода с много по-различни условия от обичайните.

Тази сладководна риба може да порастне  до 90 см и достига тегло от 25 кг. Нейният псевдоним е “раздробител на яйца”, поради факта, че атакува мъжките гениталии.

Експерти от Националния исторически музей на  Дания предупредиха: “Не си сваляйте банския”.  В областите, които са естествено местообитание на тази риба паку, има множество случаи на рибари, които са изгризани до смърт от риби-пирани паку.
[ad id=”225664″]

Рибата паку разшири своя район и в Нова Гвинея, а е била забелязана и в едно езеро в Тексас. Необяснимо е от къде рибата паку се е появила  за пръв път във водите на Европа. Смята се, че ако се пренесе  насилствено, няма да оцелее в условията на европейските реки.

Въпреки това, изглежда, че рибите-пирани паку  имат невероятни възможности за приспособяване. Подобни експерименти с пирани досега не са успели, защото те не могат да се адаптират към зимните условия на европейските реки.

Карл Хенри, експерт по рибите от датския музей, казва, че рибата  паку е с почти идентичен външен вид с пиранята, само разликата е в това, че рибата паку има зъби за раздробяване.

Карл Хенри казва, че ако това е изолиран случай, тогава няма проблем, но ако рибите паку се появят  и в други води в Европа, това ще бъде голям проблем.

Източник:dunavmost.bg За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Две седмици след като Булсатком и Илън Мъск изстреляха първия…