Решетников: Искали сме да откъснем България от НАТО? Че НАТО сама ще се разпадне в най-скоро време

Не е реалистично да се говори за влияние на на бившите руски служби върху българската политика, обяви в предаването „120 минути” по bTV бившият ръководител на Руският институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.

„Във вашата страна определени сили решиха да направят от мен един образ, който въплъщава заплахата. Използват това, за да плашат гражданите на България. Понякога дори ми е смешно да чета това, което пишат за мен”, допълни той.

[ad id=“225664″]

„Много е забавно, че давам инструкции в България, даже по църковни въпроси съм давал съвети“, каза той.

След което на въпрос за намесата на руската православна църква в отношенията между българската и македонската той първо обяви, че не е специалист, после се изказа пространно по темата.

„Трябва да се съберат всички православни църкви и българската църква трябва да повдигне въпроса там за признанието на македонската църква. Ако всички църкви са на позиция, че поддържат признанието, въпросът ще се реши. На ако само една църква е против, въпросът ще бъде отложен.

Какво значи майка? Това са светски разговори на хора, които не са вярващи. Има православни канони, въпросите трябва да се решават в съответствие с тези канони“, ,даде Решетников своите препоръки.

Той коментира и посещението на президента Румен Радев в Русия, както и предстоящата визита на Бойко Борисов.

„Бих казал, че това е определен пробив“, каза Решетников за срещата на Радев и Путин. При предлагането на кандидатурата на Радев за президент Решетников беше човекът, с когото стана ясно, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е обсъждала този вариант.

„Сега всички очакваме посещението на Борисов, който вече ще обсъжда конкретни въпроси“ добави бившият руски разузнавач.

Според него „това е движение на две страни, които вървят в една и съща посока. Президентът Радев искаше да се състои това посещение, за пръв път без каквито и да е било подготвени документи, договори, декларации, нашият президент го приема“.

После обаче сложи ударението върху важността на визитата на Борисов, който трябва да е в Русия на 30 май. За посещението съобщи руската страна и то по време на срещата Радев- Путин..

 „Сериозно разчитаме като се вземе предвид, че България е парламентарна република и основният ръководител е премиерът на страната, да се проведат конкретни разговори за икономическото сътрудничество, в енергийната област, в газовата сфера, освен туризма, може да развиваме и други направления на икономическото сътрудничество“, продължи Решетников.
[ad id=“225664″]Борисов в Русия – какво ще стане?

„С голяма надежда очакваме премиерa, трябва да развиваме отношенията си.“

После не пропусна да направи една от типичните си прогнози: Някои медии пишат, че ние се стремим да откъснем България от НАТО, НАТО сама ще се разпадне в скоро време, помнете какво ви казвам.. Това ще стане може би още докато съм жив, предрече Решетников.


image0 (9K)