Религиозно движение, наречено „Тракийска църква“ разваля семейства

Религиозно движение, наречено Тракийската църква, разваля семейства и избира брачни партньори на своите членове, алармират богослови и духовници, четем в hristiqni.com. Това е секта, която проповядва мормонски принципи, но твърди, че е истинската православна църква у нас, обясни д-р Десислава Панайотова, директор на Център за религиозни изследвания и консултации „Св. Кирил и Методий”, цитирана от „Телеграф”. „Хора, които са станали жертви на движението, разказват как то е развалило семействата и личния им живот”, допълва Панайотова, написа TrafficNews.bg
Основната група, към която се цели тази религия, са млади и работоспособни хора, които да са способни да участват с дарения в църквата. Друга желана цел са хората, които се занимават с изкуство, защото по време на изложби или подобни събития е по-лесно да вербуват нови членове.

„Мотото, с което се опитват да привличат, е, че те са истинската православна църква, която съществува преди тази, която днес познаваме. Също така спекулират с културното наследство на траките, за да въздействат на патриотичното чувство на българина и карат последователите си да се чувстват наследници на древна цивилизация, че са нещо повече от останалите. Определят тяхната „църква” за специална, а истинското православие като обикновено и предназначено за простолюдието”, посочва Панайотова.

„За всеки член е силно препоръчително да сключва брак с партньор от църквата”, добавя експертът. Бивши последователи на движението се оплакали в Центъра за религиозни изследвания и консултации, че са били заплашвани със смърт, за да предоставят жилищата си на Тракийската църква.

„Когато човек се зачете в техните книги, забелязва сходствата с мормоните. Те смятат, че ние, обикновените хора, сме наследници на бог и всички можем да станем богове. Това е едно абсолютно сатанинско учение, което обожествява човека”, казва д-р Десислава Панайотова. Тя уточнява, че Тракийската църква е регистрирана като вероизповедание у нас, но според правилата на православието е секта.


image0 (9K)