Реджеп Ердоган: Турция ще купува руски системи „С-400“

Президентът на Турция Реджеп Ердоган каза снощи, че сделката за доставката от Русия на системите за противовъздушна отбрана „С-400“ е вече сключена и че Анкара ще произвежда заедно с Москва системите „С-500“, предаде Ройтерс.

САЩ са заявили, че планираното от Турция купуване на руските системи за ПВО е много голям проблем. Според Вашингтон това подлага на риск турското партньорство в изграждането на изтребителя от пето поколение „Ф-35“, защото руските ракети компрометират самолета на корпорацията „Локхийд Мартин“, припомни агенцията.

Но Ердоган, отговаряйки на въпроси на студенти в Истанбул, каза, че Турция е направила технически анализ и е установила че такъв проблем не съществува. „Те (американците) пратиха топката към центъра на полето, като проявяват известна неохота. Но рано или късно ние ще получим самолетите „Ф-35″. Няма вариант да не ни бъдат доставени“, заяви турският държавен глава.

ТАСС цитира вестник „Хабертюрк“, според който Турция е пратила в Русия сто инженери за съвместното производство на „С-400“.


image0 (9K)