НАЙ-НОВИ:

Ранени български полицаи при безредиците в САЩ

В САЩ има повече от 30 български полицаи, които работят в различни щати. Аз имам информация за трима леко ранени при безредиците в последните дни.

Нараняванията не са сериозни, хората се възстановяват, в различни щати са. Това съобщи по БНТ журналистът от Чикаго Елена Цанева.

Българската общност запазва спокойствие засега, допълни тя. По думите й, напрежението в САЩ е доста сериозно. Всъщност, протестите са започнали с желанието да са мирни, но към тях са се включили други хора, за които се счита, че са провокатори. Те са започнали да грабят, да рушат и крадат от магазините и това ескалира в друг вид напрежение, обясни журналистът.

Тя допълни още, че протестиращите срещу расизма са срещу безредиците и се дистанцират от тези групи. Някои от тях сутрин дори ходят да помагат на полицията за разчистване на вандалските действия.

Протестите заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд ескалираха до безредици в Манхатън. Колона от протестиращи премина по Пето авеню, една от най-скъпите улици в света.  Група участници в шествието счупи стъклена стена и започна да вади спортни стоки от магазина. Един от тях грабна бейзболни шапки и започна да ги разпилява. Опитът на участник да спре погрома доведе до сбиване в тълпата. Най-малко 40 града наложиха вечерен час, а Националната гвардия е активирана в повече от 23 щата и столицата Вашингтон.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че случващото се е вътрешен тероризъм и ще разположи армията по улиците на страната за възстановяване на обществения ред, ако губернаторите на щати не мобилизират Националната гвардия за прекратяване на безредиците.

Държавният глава се обяви за “вашия президент на закона и реда” по време на обръщение от Белия дом. Той призова местните власти в САЩ “да разположат Националната гвардия в достатъчен брой, за да доминират на улицата”. В противен случай той заплаши, че сам ще „разгърне въоръжените сили“ на САЩ. Използването на федерални войници за изпълнение на задачи на полицията е забранено, но президентът може да задейства Insurrection Act (Закон за потушаване на въстания от 1807 г.), който позволява използване на военнослужещи на активна служба или Националната гвардия за въдворяване на реда. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Нора Недкова с ново и сериозно гадже. Лично тя е…