Районна прокуратура – Стара Загора наблюдава две досъдебни производства за нарушаване на карантина от двама мъже, които се завърнали от Германия

На 22 март 2020 г., двамата мъже, на 38 г. и на 40 г., се върнали с лек автомобил от Германия, където работили. Те преминали през ГКПП – Русе – Дунав мост, като им била наложена задължителна 14-дневна карантина.

Всеки от тях посочил адрес за пребиваване – в гр. Стара Загора и в село в общ. Стара Загора.

На 23 март 2020 г., полицейски служители извършили проверка и установили, че 40-годишния мъж, който трябвало да е в дома си в селото, не се намирал там, а бил излязъл да се разхожда. След като го открили, го отвели до дома му и предупредили да спазва предписанията на РЗИ. На 24 март 2020 г., полицейски служители извършили проверка на адреса, посочен от 38-годишния мъж в гр. Стара Загора, но не го открили. Те установили, че той гостувал на приятеля си в селото в общ. Стара Загора. Полицаите го предупредили да спазва предписанията за 14-дневната задължителна карантина.

Припомняме, че след влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

 Апелативна прокуратура – Пловдив


image0 (9K)